Reisadvies

Nog veel vragen in Kamer over plan voor quarantaineplicht

Kamerlid Jan Paternotte (D66) tijdens een wetgevingsoverleg over de quarantaineplicht. In het wetsvoorstel is opgenomen dat reizigers die uit hoogrisicogebieden komen in elk geval vijf dagen in quarantaine moeten.  Beeld ANP
Kamerlid Jan Paternotte (D66) tijdens een wetgevingsoverleg over de quarantaineplicht. In het wetsvoorstel is opgenomen dat reizigers die uit hoogrisicogebieden komen in elk geval vijf dagen in quarantaine moeten.Beeld ANP

Veel partijen in de Tweede Kamer hebben bedenkingen bij de quarantaineplicht die het kabinet wil invoeren voor mensen die naar Nederland reizen, om verdere import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het parlement debatteerde woensdag over het voorstel van coronaminister Hugo de Jonge, dat mensen die uit bepaalde landen naar Nederland reizen de verplichting oplegt om een tiental dagen in quarantaine te gaan. Overtreding van de plicht kan worden bestraft met een boete van 435 euro.

Het moet duidelijker worden om welke landen het zal gaan, vindt de Kamer. Het kabinet hanteert in het voorstel drie criteria om te besluiten of aan reizigers uit een bepaald land een quarantaineplicht wordt opgelegd: de hoogte van het aantal besmettingen, de eventuele aanwezigheid van een gevaarlijke variant van het virus en of er genoeg data beschikbaar zijn om een oordeel te vellen over de situatie in een land.

Precieze voorwaarden

Onder meer D66 en de SP willen dat de precieze voorwaarden duidelijker in de wet wordt vastgelegd. En hoe groot is de kans dat overtreders daadwerkelijk worden beboet, vragen partijen zich af. Een belteam van slechts vijf tot tien mensen van het ministerie zal controleren of mensen thuis zijn, of dat het aannemelijk is dat iemand toch de deur uit is gegaan. Maar fluit die merel op de achtergrond nu in het park of in de tuin? In dat geval kan de gemeente poolshoogte nemen.

Als de quarantaineplicht er komt, zou dat de huidige vliegverboden die voor sommige landen gelden kunnen vervangen, zo redeneert het kabinet. Daar plaatsen veel partijen vraagtekens bij. De PVV heeft ernstige twijfels of de plicht nog wel nodig is, zo vlak voordat een groot deel van de bevolking gevaccineerd zal zijn. Enkele partijen zijn principieel tegen, waaronder Denk en Forum voor Democratie (FVD).

Lees ook:

In memoriam: De Avondklok (2021-2021)

Ze werd gezien als de zwaarste vrijheidsbeperking sinds de Tweede Wereldoorlog: De Avondklok. Vanaf vandaag is ze niet meer. De mensen die De Avondklok het beste kenden, blikken in deze necrologie terug op haar verschillende levensfasen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden