null Beeld

FramingHans de Bruijn

Niks geen slap stoeipartijtje met het virus; het moet snel en hard

Hans de Bruijn

Het kabinet had ‘eerder’ moeten besluiten tot een ‘harde’ lockdown, zeggen critici. Als besmettingen toenemen, moet je ‘snel en hard’ ingrijpen. ‘Snel en hard’ is een krachtig frame, het bekt lekker. Het kabinets­beleid is opeens een slap stoeipartijtje, waardoor het virus zich als een jojo kan gedragen. Maar er is meer en dat wordt duidelijk als we vier verschillende soorten situaties­­ bekijken.

Stel, het kabinet besluit niet tot hard en snel ingrijpen en het aantal besmettingen stijgt. Dan kun je je gelijk claimen: bij sneller en harder ingrijpen was dit niet gebeurd. ­Hoewel we dat natuurlijk niet zeker weten.

Stel, het kabinet besluit niet tot hard en snel ingrijpen en het aantal besmettingen daalt. Dan kun je nog altijd je gelijk claimen: bij harder en sneller ingrijpen was het aantal besmettingen veel sneller gedaald. Er is ­onnodig veel tijd verloren gegaan.

Stel, het kabinet besluit wel tot hard en snel ingrijpen en het aantal besmettingen stijgt. Dan kun je nog steeds je gelijk claimen. Jij was voor hard en snel - het had nog harder en nog sneller gemoeten.

Stel, het kabinet besluit wel tot hard en snel ingrijpen en het aantal besmettingen daalt. Dan heb je he-le-maal gelijk. Wellicht waren de besmettingen sowieso gedaald, maar dat weet niemand.

Wie vindt dat het kabinet harder en sneller moet ingrijpen, heeft dus een retorisch voordeeltje: het bekt goed en je kunt altijd je gelijk opeisen.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden