Rutte IV

Nieuwe ministers voor het eerst bijeen tijdens constituerend beraad

Rob Jetten (links), beoogd D66-minister voor klimaat en energie, en partijgenoot Franc Weerwind, aankomend minister voor rechtsbescherming komen zaterdag aan op het Binnenhof voor het zogeheten constituerend beraad.  Beeld ANP
Rob Jetten (links), beoogd D66-minister voor klimaat en energie, en partijgenoot Franc Weerwind, aankomend minister voor rechtsbescherming komen zaterdag aan op het Binnenhof voor het zogeheten constituerend beraad.Beeld ANP

Tijdens het formele ‘constituerend beraad’ zet het aankomende kabinet-Rutte IV de laatste puntjes op de i, twee dagen voor de beëdiging door de koning.

Christoph Schmidt

De aanstaande ministers van het kabinet-Rutte IV zijn zaterdag in Den Haag bijeengekomen voor hun eerste formele overleg. Bij dit zogeheten constituerend beraad worden de taken tot in detail verdeeld en andere puntjes op de i gezet. Pas maandag mogen ze zich officieel minister noemen, na de beëdiging door koning Willem-Alexander.

Grote verrassingen biedt zo’n constituerend beraad doorgaans niet en dat was ook nu niet het geval. Het is een formaliteit. Aankomend premier Mark Rutte zei wel dat dit het laatste moment is om zijn ministers ‘formeel te vragen of we met z’n allen de uitdaging aangaan’.

Aankomend minister Robbert Dijkgraaf (D66) van onderwijs, cultuur en wetenschappen, die tot voor kort werkte voor de universiteit van Princeton in de Verenigde Staten, zit naar eigen zeggen nog volop in een Haagse gewenningsfase. “Ik ben als een klein kuikentje dat net uit het ei is gekomen.”

Wie doet wat?

In het constituerend beraad worden afspraken vastgelegd zoals wie er verantwoordelijk wordt voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), Dijkgraaf of minister Dennis Wiersma (VVD, primair en voortgezet onderwijs) op hetzelfde departement. Dat wordt Dijkgraaf.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA, infrastructuur en waterstaat) gaat onder meer over de Nederlandse Spoorwegen en de politie valt rechtstreeks onder minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD, justitie en veiligheid).

Na het beraad heeft Rutte het eindverslag van zijn kabinetsformatie aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Daarna bracht hij verslag uit aan de koning. Maandag staat de twintigkoppige ministersploeg op de trappen van paleis Noordeinde. Daarnaast telt het kabinet-Rutte IV negen staatssecretarissen.

Lees ook:
Wie eist de hoofdrol op in het nieuwe kabinet: Mark Rutte of Sigrid Kaag?

VVD-premier Rutte moet zichzelf opnieuw zien uit te vinden in zijn vierde termijn. Naast en tegenover hem staat D66-minister Kaag die de vernieuwing heeft beloofd. Wie geeft straks kleur aan het nieuwe kabinet?

Trouw-dossier over de formatie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden