FramingHans de Bruijn

Niemand is tegen meer perspectief, toch?

null Beeld
Beeld

We zijn corona zat en willen graag duidelijkheid over wanneer wat weer mag. Wanneer gaan de terrassen weer open, de winkels, de stadions? Tegelijk begrijpt iedereen dat het kabinet die duidelijkheid niet kan bieden – het virus gaat z’n eigen gang, muteert, is onvoorspelbaar. Bij elke toezegging moet je slagen om de arm houden.

Een politicus die meer duidelijkheid eist, kan naïef overkomen, een beetje kinderlijk ook. Je eist duidelijkheid, terwijl niemand die kan bieden. Welkom in de echte wereld. Dus wat doe je? Je pleit niet voor meer duidelijkheid, maar voor meer ‘perspectief­’. Het woord zoemt al maanden rond: de Nederlander moet meer perspectief worden geboden. Wat is de kracht van dat perspectief?

Eén

Je hebt het niet over duidelijkheid, dus je kunt niet het verwijt krijgen dat je naïef of simplistisch bent. ‘Perspectief’ is daarmee een vluchtwoord. Je ontvlucht er de complexiteit van een probleem mee.

Twee

Iedereen is het intuïtief meteen met je eens. Natuurlijk, er moet perspectief ­komen. Iedereen is voor meer perspectief. ‘Perspectief’ is daarmee al snel goedkope feelgoodtaal.

Drie

‘Perspectief’ is ook best wel vaagpraat. Wat houdt dat perspectief concreet in? ­Niemand weet wat je precies bedoelt en daarmee is dat ‘perspectief’ ook wat gemakzuchtig taalgebruik.

Met ‘perspectief’ ontvlucht je de complexiteit van de pandemie, het is feelgoodtaal en vaagpraat. Dat is de kracht, maar natuurlijk­­ ook de zwakte van dat frame.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden