Uit de politiek

Nida stopt als lokale partij: ‘We zijn te vaak als concurrent gezien, niet als bondgenoot’

Nourdin El Ouali van NIDA tijdens een bijeenkomst op het Binnenhof strafbaar gesteld wordt.  Beeld ANP
Nourdin El Ouali van NIDA tijdens een bijeenkomst op het Binnenhof strafbaar gesteld wordt.Beeld ANP

Islampartij Nida stopt na acht jaar als lokale politieke partij en verdwijnt uit de gemeenteraden. De door islam geïnspireerde partij gaat verder gaat als ‘actie-, netwerk- en lobbyorganisatie’. “Dit is een moeilijk, maar juist besluit.”

Gershon Osnabrugge en Anton Slotboom

‘De stem van een nieuwe generatie met superdivers DNA en islamitische inspiratie’. Zo prees Nida zichzelf tijdens politieke campagnes de afgelopen jaren aan. Maar deze nieuwe stem doet er vanaf volgend jaar weer het politieke zwijgen toe. Zondag werd op de ledenvergadering besloten niet mee te doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen, op 16 maart 2022. Zeven jaar na het veelbesproken debuut verdwijnt de partij uit de gemeentepolitiek.

“Het is een enorm moeilijk besluit”, zegt partijideoloog Jeroen Schilder. “Maar dit is de juiste keuze om nu te maken. Volgens partijvoorzitter Ferukh Ahmed past de huidige vorm van Nida, als lokale politieke partij, niet bij wat ze willen bereiken. “We zijn begonnen als emancipatiebeweging, we wilden zaken die wij belangrijk vinden onder de aandacht brengen.”

Nida, dat in 2013 werd opgericht, maakt sinds 2014 deel uit van de Rotterdamse gemeenteraad, sinds de laatste verkiezingen met twee zetels. In 2018 kwam het in de gemeenteraad van Den Haag terecht, een jaar later ook in die van Almere. Ook in de gemeenteraad van Amsterdam heeft de partij een zetel. Landelijk kreeg dat geen gevolg. Een zetel in de Tweede Kamer werd dit jaar niet binnengesleept: tijdens de verkiezingen van maart 2021 haalde Nida ruim 30.000 te weinig stemmen binnen.

Schilder noemt “wantrouwen” en “ellebogenwerk” nu als redenen voor het vertrek uit de gemeentepolitiek. “Je wordt als politieke partij al snel ‘gewantrouwd’ of gezien als ‘concurrent’ die uit is op stemmen winnen. Alles wordt gezien als een strijd.” Ook Ahmed merkte dat Nida door haar partij-jasje vaak als concurrent in plaats van bondgenoot werd gezien. “Terwijl het ons nooit is gegaan om wie het doet, als het maar gebeurt”, zegt hij. “We hebben het acht jaar lang op deze manier geprobeerd, als politieke partij, en nu gaan we het anders proberen.”

De partij gooit het nu over een andere boeg, en zal zich gaan richten op lobbyen, en het beïnvloeden van andere partijen. “Om zo te bereiken dat de bestaande politiek zich meer gaat buigen over onderwerpen die wij belangrijk vinden”, zegt Ahmed. Hij geeft de discussie over Zwarte Piet als voorbeeld. “Wij waren in 2014 de eerste die dat agendeerden”. Een concreet plan ligt er volgens Ahmed nog niet, de details zullen de komende maanden worden uitgewerkt.

De polarisatie is sinds de oprichting van de partij alleen maar toegenomen

Politicoloog Floris Vermeulen, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, beaamt dat het politieke speelveld is veranderd. “Nida wil verbinden, maar sinds de oprichting van de partij is de polarisatie en de fragmentatie in de politiek alleen maar verder gegroeid. Het is sindsdien nog moeilijker geworden om de verbinding waar de partij naar streeft tot stand te brengen. Hun strategie is in de politiek niet reëel gebleken. Ik kan me voorstellen dat een partij zich daar op stuk bijt. Misschien is hun boodschap beter op een andere manier naar voren te brengen.”

De partij heeft veel bereikt, “maar heeft nu toch ook een beetje het onderspit gedolven”, zegt Vermeulen. “De resultaten van de landelijke verkiezingen waren een enorme klap voor de partij. Nida had zich daar veel van voorgesteld, maar het is niet gelukt. Ik denk dat er daarna veel intern discussie is ontstaan. Politiek is uiteindelijk toch stemmen trekken en mensen bereiken met een boodschap. In gemeenteraden heeft Nida laten zien dat ze voor mensen kunnen opkomen en stemmen kunnen trekken, maar daarbuiten is het toch ingewikkelder gebleken. Deze keuze is ingegeven door de realiteit.”

Ahmed erkent dat de tegenslagen van de afgelopen jaren mee hebben gespeeld met Nida's besluit zich terug te trekken uit de politiek. “We hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, maar dat heeft niet gezorgd voor de steun waar we op gehoopt hadden”, aldus Ahmed.

Lees ook:

Wat heeft Nederland aan Nida, een politieke partij die zich laat inspireren door de islam?

Ze zijn vrij onzichtbaar in de media, maar de deelname van de islamitisch geïnspireerde partij Nida aan de landelijke verkiezingen, is een nieuw fenomeen in Europa. Wat heeft Nederland daaraan?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden