Gaswinning

Net als de verhoren over de gaswinning worden hervat, beefde de aarde in Groningen op zijn hevigst

Een door aardbevingen beschadigde woning staat in de stutten in de buurt van Loppersum. De parlementaire enquête gaat deze week over verstevigen van duizenden huizen in Groningen. Beeld ANP
Een door aardbevingen beschadigde woning staat in de stutten in de buurt van Loppersum. De parlementaire enquête gaat deze week over verstevigen van duizenden huizen in Groningen.Beeld ANP

Aan de vooravond van een nieuwe week verhoren over de gaswinning beefde de aarde in Groningen op zijn hevigst dit jaar.

Emiel Hakkenes

De provincie Groningen is dit weekend opgeschrikt door de zwaarste aardbeving van dit jaar. Het KNMI registreerde zaterdagmiddag een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Uithuizermeeden, in het gaswinningsgebied. Veiligheidsregio Groningen sprak van ‘een enorme knal’. Later die middag volgde een tweede beving, met een kracht van 1,7. Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen zijn meer dan honderd meldingen van schade gedaan.

De bevingen komen op het moment dat de parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen wordt hervat. De verhoren van deze week zullen vooral gaan over het moeizame proces om duizenden huizen in de provincie aardbevingsbestendig te maken.

Eerste bewindspersoon

De enquêtecommissie heeft onder anderen minister Kajsa Ollongren (Defensie) opgeroepen. Komende vrijdag is zij de eerste bewindspersoon van het zittende kabinet die wordt gehoord over de gaswinning.

Ollongren (D66) was tussen 2011 en 2014 de hoogste ambtenaar op het ministerie van algemene zaken. Ook was ze tijdens de vorige kabinetsperiode (2017-2022) als minister van binnenlandse zaken betrokken bij het gasdossier, omdat het verstevigen van woningen in het aardbevingsgebied de verantwoordelijkheid is van dat ministerie.

Het is de vijfde verhoorweek van de parlementaire enquête. Vorige week waren er geen verhoren vanwege Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Als afsluiting van de vierde week van de enquête bezocht de commissie een basisschool in het Groningse ’t Zandt, om van kinderen te horen wat de aardbevingen en de gevolgen daarvan voor hen betekenen.

‘Frustrerend dat mensen zich zaken niet meer kunnen herinneren’

Gevraagd naar zijn indrukken van de verhoren tot nu toe zei commissievoorzitter Tom van der Lee (GroenLinks) tegen RTV Noord: “Het is frustrerend als je probeert aan waarheidsvinding te doen en zo goed mogelijk probeert te reconstrueren wat er is gebeurd, dat mensen zich bepaalde zaken niet meer kunnen herinneren.” Met name de oud-ministers Annemarie Jorritsma (VVD) en Henk Kamp (VVD) zeiden tijdens hun verhoren meermaals dat zij zich zaken niet konden herinneren.

De aardbevingen van dit weekend zullen niet van invloed zijn op de hoeveelheid gas die komend jaar wordt opgepompt. Het besluit daarover, dat het kabinet vrijdag heeft genomen, wordt maandag in Groningen bekendgemaakt. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de boycot van gas uit Rusland is er van verschillende zijden op aangedrongen meer Gronings gas te winnen. Verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) heeft herhaaldelijk gezegd dat hij dit niet van plan is.

Lees ook:

‘De Nam wilde van ons af’, zegt arbiter die bevingsschade beoordeelde

De aardoliemaatschappij probeerde de onafhankelijke schade-arbiter te beïnvloeden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden