Staat van de Unie

Nederland wil juist méér EU, zegt Hoekstra

Minister Wopke Hoekstra van buitenlandse zaken (links) met zijn Deense collega, Jeppe Kofod, tijdens een bijeenkomst van buitenlandministers in Luxemburg in april 2022.  Beeld AP
Minister Wopke Hoekstra van buitenlandse zaken (links) met zijn Deense collega, Jeppe Kofod, tijdens een bijeenkomst van buitenlandministers in Luxemburg in april 2022.Beeld AP

De Nederlandse toon over Europa is radicaal veranderd. In de nieuwste vooruitblik wil Nederland een leidende rol in de ontwikkeling van Europa.

Romana Abels

Nederland gaat zijn burgers duidelijk maken wat het resultaat is van Europees beleid. Het eist ook een leidende rol op in de ontwikkeling van Europa. Beide dingen schrijft minister Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer in de jaarlijkse ‘Staat van de Europese Unie’ die het kabinet opstelt.

De vierde regering-Rutte had in het Regeerakkoord al een nieuwe toon aangeslagen over de Europese Unie, waarin Nederland ‘een leidende rol’ moest gaan spelen. Nu eist Hoekstra die rol daadwerkelijk op. “Een leidende rol van Nederland is niet alleen passend, maar ook nodig”, schrijft hij. Hij wijst erop dat Nederland één van de zes oprichters is van de EU en zich daarom ook moet inspannen om de Unie te versterken.

“Het gaat daarbij niet alleen om een zo goed mogelijke uitkomst voor Nederland”, schrijft hij. “Het kabinet wil ook dat Nederland de Unie als geheel een stap verder brengt.”

De brief markeert een omslag in het Nederlandse denken over Europa. Hoekstra schrijft dat het merendeel van de Nederlandse regels is gebaseerd op Europese regels en dat de EU dus eigenlijk ‘een vierde bestuurslaag’ van Nederland is. In wollige bewoordingen maakt hij duidelijk dat het hoog tijd wordt dat burgers dat ook weten en zich er ook bij betrokken voelen.

Een behoorlijk andere brief dan vorig jaar

Nederland wil nu niet langer minder, maar juist méér EU. De Unie zelf zou juist ‘meer en assertiever’ gezamenlijk op moeten treden, schrijft Hoekstra nu.

De brief die de Kamerleden vrijdag in hun brievenbus vonden, verschilt behoorlijk van die ze vorig jaar kregen, toen van minister Blok. Daarin stond nog heel voorzichtig dat het ‘voortdurende afweging vraagt op welk bestuurlijk niveau zaken het meest effectief aangepakt kunnen worden’.

Blok wilde vorig jaar ook vooraf meer manieren vinden om de Nederlandse boodschap in Brussel beter over het voetlicht te krijgen. Lidstaten moesten veel meer voor zichzelf zorgen. En in de ogen van Blok was Brussel vooral ook een vervelende bestuurslaag die de Nederlanders onnodig veel regels oplegt.

Nu is dat allemaal voorbij. Nu gaat Nederland Europa niet meer remmen maar juist leiden, maar hoe dat precies vorm krijgt is nog niet bekend. Sommige Brusselse cynici zien in de Staat van de Unie een sollicitatiebrief naar een hoge post in de Europese ambtenarij.

Lees ook:

Rutte, de nieuwe vader van Europa, reist zich een ongeluk

De Nederlandse premier Mark Rutte is na het vertrek van Angela Merkel bijna de langst zittende premier van Europa. De nestor van de Unie, al vindt hij zelf van niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden