Perzische Golf

Nederland stuurt toch een marineschip naar de Straat van Hormuz

De Britse marine begeleid samen met de Verenigde Staten al maandenlang scheepvaart rond de Straat van Hormuz. Daar komt nu een aparte Europese missie bij Beeld British Ministry of Defence

Nederland stuurt volgend jaar voor zes maanden een marineschip naar de Straat van Hormuz om de scheepvaart te beschermen. Dat gebeurt onder leiding van Frankrijk. Volgens bronnen zal het kabinet vrijdag al het groene licht geven.

Naast Frankrijk en Nederland zou Denemarken ook al toegezegd ­hebben deel te nemen. Tot tien Europese en niet-Europese landen kunnen meedoen, aldus de Fransen. Groot-Brittannië is daar niet bij. De Engelsen werken al samen met de Amerikanen in dit gebied. Deelname aan deze missie lag voor Europese landen gevoelig, omdat de VS de nucleaire deal met Iran hebben opgezegd.

In mei en juni werden olietankers in de Straat van Hormuz aangevallen. Volgens de Amerikanen door Iran, maar dat land ontkende. De VS vroegen vervolgens een aantal landen, waaronder Nederland, mee te doen aan een operatie om daar de scheepvaart te beschermen.

Nederland zag uiteindelijk meer in een Europese missie. Maar de EU-landen kwamen er niet uit. Daarom wordt het nu een missie onder Frans bevel. Mogelijk geeft de EU nog wel haar politieke zegen aan de missie.

Begeleiden

De afgelopen maanden is het rustig in de Straat van Hormuz en zijn er geen schepen meer aangevallen. De Britse regering heeft het dreigingsniveau voor schepen die varen onder Britse vlag in de Straat van Hormuz verlaagd. De schepen kunnen “spoedig de Straat van Hormuz doorvaren zonder naaste begeleiding van de Royal Navy”, zei een regeringswoordvoerder eerder deze maand.

Op twee andere verzoeken gaat Nederland niet in, aldus bronnen. Het eerste is een Amerikaanse vraag om militairen voor het noorden van Syrië. Verder vroeg Frankrijk ook om commando’s die het leger van Mali op het slagveld kunnen begeleiden. De Malinezen, die al wel training van Europese militairen krijgen in een kampement, leiden in de strijd op dit moment regelmatig zware ver­liezen. 

Lees ook: Zonder Europese steun stuurt Nederland geen fregat naar de Perzische Golf

Nederland wil zich verre houden van de Amerikaanse strategie om Iran onder druk te zetten. Het kabinet hoopt dat voldoende EU-landen willen deelnemen aan een eigen missie om koopvaardij te beschermen.

Iran slaat protesten met harde hand neer, maar doet ze af als een storm in een glas water

De Iraanse regering treedt hard op tegen protesten, volgens Amnesty zijn er al meer dan honderd doden gevallen. Teheran zegt dat het Westen achter alle onrust zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden