Tanks voor Oekraïne

Nederland koopt oude tanks voor Oekraïne

Archiefbeeld uit 2000 van een Leopard-1-tank tijdens een oefening in Duitsland.  Beeld AP
Archiefbeeld uit 2000 van een Leopard-1-tank tijdens een oefening in Duitsland.Beeld AP

Samen met Duitsland en Denemarken wil Nederland de Oekraïense strijdkrachten al heel snel voorzien van zeker honderd Leopard-1-tanks.

Christoph Schmidt

Nederland levert de komende maanden, in samenwerking met Duitsland en Denemarken, minstens honderd Leopard-1-tanks aan Oekraïne. Dat hebben de ministers van defensie van de drie landen dinsdag aangekondigd in een gezamenlijke verklaring.

Nederland – dat zelf geen tanks bezit – koopt de voertuigen met de twee andere landen rechtstreeks van de Duitse fabrikant. Het gaat om opgeknapte exemplaren van het oudere Leopard-type 1A5, die nu nog deels in de Duitse opslag staan. Ze zouden ‘de komende maanden’ al in Oekraïne moeten zijn. De drie landen leveren ook de benodigde munitie aan Oekraïne, alsmede reserve-onderdelen en trainingen.

De aan Oekraïne te leveren exemplaren rolden in 1987 uit de fabriek. Minister Kajsa Ollongren van defensie spreekt tegen dat het om afdankertjes gaat. “Ze kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan een versterking van de Oekraïners op de grond, zowel in verdedigende zin als om land terug te veroveren”, zei ze tegen de NOS. “Ze zijn beter dan veel tanks van Russische makelij waar de Russen mee vechten.”

Snelle levering van 20 à 25 tanks

Wat de kosten zijn voor Nederland is niet bekend. Ook is nog niet duidelijk hoeveel Leopard-1’s er uiteindelijk in Oekraïne terechtkomen. “Het precieze aantal is afhankelijk van het revisieproces van de beschikbare gevechtstanks in voorraad bij de Duitse industrie”, schrijven Ollongren en collega Wopke Hoekstra van buitenlandse zaken aan de Tweede Kamer. In Duitsland zelf wordt gesproken van een eerste snelle levering van 20 à 25 tanks. De rest zou na de zomer volgen.

“Nederland levert een financiële en personele bijdrage aan deze coalitie”, staat in de Kamerbrief. “Defensie schaft rechtstreeks bij de Duitse industrie Leopard-1A5 tanks aan, inclusief reserveonderdelen, voor levering aan Oekraïne.”

Vorige maand, toen Berlijn de langverwachte toestemming gaf voor het leveren van de Duitse tanks aan Oekraïne, liet Nederland al weten een bijdrage te willen leveren. De Nederlandse krijgsmacht heeft zelf geen tanks – ze leaset achttien Leopard-2-tanks van Duitsland.

Vrees voor een Russisch offensief

Dit nieuwe Leopard-1-project van de drie landen staat geheel los van eerdere toezeggingen van verscheidene landen over het sturen van de modernere Leopard-2-tanks. Daarover wordt nog overlegd tussen de tientallen westerse landen die Oekraïne van wapens voorzien. Volgende week komt deze zogeheten ‘Ramstein-groep’ weer bijeen in Brussel.

Samen met de Verenigde Staten en Tsjechië heeft Nederland vorig jaar al eens negentig gemoderniseerde T-72-tanks (van Russische makelij) gekocht en aan de Oekraïense strijdkrachten gegeven.

Oekraïne zegt al een tijdje te vrezen voor een grootscheeps nieuw Russisch offensief, als de weersomstandigheden dat beginnen toe te laten. “Het is in deze fase van het conflict cruciaal om het voortzettingsvermogen van Oekraïne op peil te houden”, aldus Hoekstra en Ollongren. “De levering van gevechtstanks is daarbij van groot belang.”

Lees ook:
Groen licht voor Leopard-tanks naar Oekraïne, Amerikaanse Abrams zullen volgen

Oekraïne krijgt de felbegeerde westerse tanks. Leopards komen er uit Duitsland, Polen en andere landen, vermoedelijk ook uit Nederland. Ook krijgt Kiev Amerikaanse Abrams-tanks.

Oekraïne smeekt om westerse tanks. Hoezo tanks?

Oekraïne wil snel westerse tanks, nog voor een alom verwacht grootschalig offensief van Rusland. Wat kan het Oekraïense leger daarmee?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden