Israël

Naftali Bennett vertrekt uit Israëlische politiek

Naftali Bennett maakte woensdag bekend zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.  Beeld AFP
Naftali Bennett maakte woensdag bekend zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.Beeld AFP

Dat Israël nieuwe verkiezingen krijgt lijkt bijna zeker. Maar Naftali Bennett, de politieke underdog die premier werd, zal niet van de partij zijn.

Isabel Bolle

Nog één stemming, en dan is het officieel: dan krijgt Israël nieuwe verkiezingen. De Knesset, het Israëlische parlement, is van plan donderdagochtend te stemmen om zichzelf te ontbinden, waarna de verkiezingen officieel zullen worden uitgeschreven. Het zal de vijfde stembusgang zijn in drie-en-een-half jaar.

Maar dat volgende hoofdstuk in Israëls politiek zal zich ontvouwen zonder een van de meest prominente spelers van de afgelopen jaren: Naftali Bennett, de man die het afgelopen jaar de rol van premier vervulde. Hij kondigde woensdag aan dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen. Het was Bennett die vorig jaar samen met zijn bonte coalitie oud-premier Benjamin Netanyahu van de troon stootte, nadat Netanyahu twaalf jaar lang het premierschap had vervuld.

Maar Bennett heeft geen zin om de strijd opnieuw aan te gaan, en doet nu een stap terug. “We hebben dit jaar bewezen dat mensen met verschillende meningen kunnen samenwerken”, zei Bennett in een korte toespraak, refererend aan zijn coalitie die links tot uiterst rechts besloeg. Maar die verschillen onderling veroorzaakten ook veel wrevel, en hebben uiteindelijk - in combinatie met het stoken van Netanyahu vanuit de oppositie - geleid tot een vroegtijdig einde van deze regering.

Zo viel Bennetts eigen partij Yamina de laatste maanden voor een groot deel uit elkaar door onderling geruzie. Meerdere van zijn partijgenoten stemden uit onvrede mee met de oppositie, waardoor de coalitie zijn meerderheid verloor, of liepen zelfs over naar de oppositiebanken. Bennett liet weten dat de nummer twee van de partij, Ayelet Shaked, de partij vanaf nu zal leiden. Maar de vraag is of Yamina met de volgende verkiezingen de kiesdrempel zal halen.

Bennetts aangekondigde vertrek betekent overigens niet dat hij gelijk van het politieke toneel verdwijnt: zo lang er nog geen nieuwe regering gevormd is zal hij aanblijven als alternatief premier, naast Yair Lapid, die, nadat de Knesset zich ontbindt, de nieuwe waarnemend premier zal worden.

Lees ook:

Oud-commando en techmiljonair: dit is Naftali Bennett, de beoogde nieuwe leider van Israël

In Naftali Bennett, Israëls gedoodverfd premier, komen tal van werelden samen.

Opnieuw dreigen verkiezingen in Israël: maakt Netanyahu een comeback?

Israël stevent voor de vijfde keer in nog geen vier jaar af op verkiezingen. ‘We moeten politici die hun eigen carrière vooropstellen afstraffen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden