Vuurwerk

Na CDA steunt ook VVD verbod op knalvuurwerk en pijlen

Beeld ANP

Het kan snel gaan op het Binnenhof. Opeens pleiten alle coalitiepartijen voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod.

De vuurwerkdiscussie slaat in sneltreinvaart om. In enkele weken tijd is de minderheid in de Tweede Kamer die een verbod op gevaarlijk vuurwerk bepleit, uitgegroeid naar een ruime meerderheid. VVD en CDA verkondigden dinsdagmiddag, na beraad in eigen fractie, dat zij nu ook willen dat knalvuurwerk en pijlen worden verboden. Voor beide coalitiepartijen betekent dit een draai. Fractieleider Klaas Dijkhoff van de VVD en Kamerlid Chris van Dam van het CDA spreken zelf liever van ‘voortschrijdend inzicht’.

De coalitie stond de afgelopen weken onder grote druk om in ieder geval akkoord te gaan met een gedeeltelijk vuurwerkverbod. In aanloop naar de jaarwisseling riepen oogartsen, politie en brandweer dat consumentenvuurwerk aan banden moet worden gelegd. Die oproep werd luider na Oud en Nieuw, dat opnieuw werd ontsierd door talloze incidenten. Prominente burgemeesters sloten zich aan bij de noodkreet van de hulpverleners. 

‘Anarchie’

ChristenUnie was al langer voor een vuurwerkverbod, recent sloot D66 zich daarbij aan. VVD en CDA stellen wel voorwaarden aan hun steun. Dijkhoff vindt bijvoorbeeld dat consumenten siervuurwerk moeten kunnen blijven afsteken. Van Dam wil een discussie over hoe Nederland feestviert in de openbare ruimte. “Als dat niet verandert, staan we hier volgend jaar weer.” Hij ziet ‘pure hufterigheid’ en ‘anarchie’ tijdens de jaarwisseling. “Dat is het diepere probleem.”  VVD en CDA willen dat er tijdens Oud en Nieuw beter wordt gehandhaafd op  overlast.

Het kabinet komt vermoedelijk in de loop van volgende maand met concrete voorstellen voor een veiligere jaarwisseling. De ministers Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid) en Stientje van Veldhoven (milieu) gaan eerst overleggen met onder meer de politie over wat verstandige maatregelen zijn, maatregelen waar agenten mee uit de voeten kunnen.

'Postitieflijst’

In de tussentijd werken GroenLinks en de Partij voor de Dieren verder aan hun wetsvoorstel voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Op dit moment is er bij lange geen Kamermeerderheid in zicht voor dit plan. Toch zetten de partijen het voorstel door, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij wil hiermee druk zetten op het kabinet om snel met eigen plannen te komen.

Het idee van GroenLinks en de Partij voor de Dieren is dat er een totaalverbod op consumentenvuurwerk komt, met de mogelijkheid voor de minister om voor bepaalde soorten uitzonderingen te maken. Klaver verwijst naar de ‘positieflijst’ die er nu al is voor dieren. In principe mag de burger geen huisdieren houden, met uitzondering van de beesten op deze positieflijst. Het vuurwerkverbod zou wettelijk ook zo moeten worden geregeld, vindt Klaver.

Lees ook:

Dat vuurwerk kan zo niet langer

Hoofdredactioneel commentaar: wie de negatieve effecten van het massaal afgestoken vuurwerk in de nieuwjaarsnacht op een rijtje zet, zou zich zomaar kunnen afvragen waarom we nog niet met dat vuurwerk zijn gestopt.

Als burgemeesters grommen over vuurwerk, moet Den Haag uitkijken

Steeds meer burgemeesters zijn voor een verbod op consumentenvuurwerk. Moet de landelijke politiek mee als burgemeesters in opstand komen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden