Partij voor de Dieren

Na 17 jaar leiderschap bij Partij voor de Dieren vindt Marianne Thieme het genoeg geweest

Marianne Thieme. Beeld anp
Marianne Thieme.Beeld anp

Marianne Thieme (47) vertrekt uit de Tweede Kamer. Op dinsdag 8 oktober neemt ze officieel afscheid als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Bart Zuidervaart

Het is genoeg geweest, vindt ze zelf. Na 17 jaar politiek leiderschap en 24 verkiezingen stopt Marianne Thieme (47) als leider van de Partij voor de Dieren. Volgende week dinsdag neemt ze officieel afscheid als voorzitter van de Tweede Kamerfractie.

Collega’s op het Binnenhof roemen haar ‘overtuiging en inhoud’ (premier Mark Rutte), haar ‘bevlogenheid en idealen’ (SP-leider Lilian Marijnissen) en haar ‘strijd voor een duurzame en groene wereld’ (D66-fractievoorzitter Rob Jetten).

Thieme maakte het nieuws zondag bekend, tijdens een ledendag van de partij, in het gebouw van de Tweede Kamer. Uit een persverklaring blijkt dat ze het besluit dit voorjaar heeft genomen. “Nu kan er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, worden gewerkt aan mijn opvolging.” Esther Ouwehand neemt voorlopig het fractievoorzitterschap over.

De mede-oprichter blijft actief voor de partij. “Denk niet dat ik wegga”, sprak Thieme zondag tegen partijleden. “Na zeventien jaar politiek leiderschap zal ik me binnen onze partij graag op een andere manier blijven inzetten.” Op welke manier maakte ze niet duidelijk.

Discussie over de koers

Ze stopt als partijleider op een hoogtepunt. Het gaat de Partij voor de Dieren al enige jaren voor de wind. Ruim tien jaar lang bleef de fractie in de Tweede Kamer steken op twee zetels, maar in 2017 kwam de doorbraak. De partij groeide naar vijf leden in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft de partij sinds mei dit jaar drie zetels, meer dan ooit. In de gemeenteraden en provincies groeit de partij voorzichtig, maar gestaag. Het is bijzonder dat een nieuwkomer voet aan de grond krijgt op het Binnenhof en daarbuiten. Dat lukte deze eeuw alleen de LPF, 50Plus en Forum voor Democratie.

Tegelijkertijd verkeert de Partij voor de Dieren in een wat onbestemde fase. Door het groeiende aantal volksvertegenwoordigers en leden ontstaat ook meer discussie over de koers. Dat kwam deze zomer aan het licht toen Femke Merel van Kooten opstapte uit de Tweede Kamerfractie – en haar zetel behield.

Van Kooten verwijt Thieme dat de fractie zich alleen met dierenwelzijn mag bezighouden en niet met andere thema’s. ‘Mensendingen’, aldus het vertrokken Kamerlid.

Thieme heeft daarop inhoudelijk niet willen reageren. De partijvoorzitter, Sebastiaan Wolswinkel, deed dat wel in een gesprek met het AD: “Ik heb op dit moment het idee dat onze identiteit niet voor iedereen duidelijk is. Ik ben er voorstander van dat te bespreken”, zei hij. Wolswinkel wil een ‘gezonde discussie’ over de vraag of de partij nog op het juiste spoor zit.

Risico voor de partij

Thieme is de vierde fractieleider die sinds de vorige verkiezingen van 2017 de Tweede Kamer verlaat. Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) gingen haar voor.

Voor de Partij voor de Dieren is vervanging van de leider een groter risico dan voor die andere drie partijen. Thieme is niet alleen oprichter, ze is ook het boegbeeld van de partij, in binnen- en buitenland.

De natuurlijke opvolger lijkt Ouwehand, net als Thieme Tweede Kamerlid sinds 2006. Ouwehand doet al enkele jaren het belangrijkste werk in de Kamer, terwijl Thieme druk is met het uitbouwen van de beweging over de grens. Of Ouwehand de ambitie heeft partijleider te worden, is onzeker. Afgelopen zomer vertelde ze in een gesprek met deze krant dat ze niet bezig is met ‘zo’n carrièresprong’.

Lees ook:

Marianne Thieme wil én kan het onmogelijke doen

Marianne Thieme heeft het vizier alweer gericht op 2019. Ze is bezig aan een nieuw boek, dat in het voorjaar moet verschijnen. Onderwerp: ‘Het belang van idealistische politiek’.

Weinig in de media, wel beloond door de kiezer: de Partij voor de Dieren

Niet alleen GroenLinks en lokale partijen behaalden grote winsten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Haast in de schaduw won de Partij voor de Dieren (PvdD) zetels in dertien van de vijftien gemeenten waar ze meedeed. “Groene politiek heeft duidelijk gewonnen”, stelt partijleider Marianne Thieme.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden