Natuurgebied

Ministerie gaat proces verbreding A27 Amelisweerd toch voortzetten

De A27 bij Amelisweerd. Beeld ANP
De A27 bij Amelisweerd.Beeld ANP

Het ministerie van infrastructuur werkt toch verder aan de verbreding van snelweg A27 bij Amelisweerd, laat minister Mark Harbers de Tweede Kamer weten. Actievoerders tegen dit plan zijn teleurgesteld.

Redactie/ANP

Het ministerie had de besluitvorming op pauze gezet, zodat partijen uit de regio met alternatieven konden komen. Infrastructuur en Waterstaat, de provincie en de stad Utrecht zijn hierover in gesprek, schrijft Harbers, maar een alternatief is nu niet voorhanden. Omwille van het belang van de woningbouw, bereikbaarheid en verkeersveiligheid zet IenW de procedure voor het tracébesluit voort, maar ‘de schop zal niet direct de grond ingaan’.

Het ministerie past eerst de stikstofberekening aan, zodat die voldoet aan de aangescherpte regels. Vervolgens moet de Raad van State oordelen of het project door kan gaan en daarna volgt de aanbesteding. Harbers laat in zijn brief nadrukkelijk ruimte voor het alternatief waaraan de regio werkt. ‘Indien het alternatief gelijkwaardig is kan eventueel het vastgestelde tracébesluit worden gewijzigd’, schrijft de minister.

null Beeld

Provincie en stad zeggen in een gezamenlijke reactie dat ze in de Kamerbrief de lijn van het regeerakkoord herkennen: ‘De regio is aan zet om een alternatief voor de Ring Utrecht te maken. Daar zijn we inmiddels volop mee aan de slag en we hebben er vertrouwen in tot een goede oplossing te komen. Het alternatief zal uitgaan van de ‘bestaande bak’ van de A27, in plaats van verbreding daarvan. We gaan het plan bovendien afstemmen met de woningbouwplannen en de ontwikkeling van het ov-netwerk.’

Weerstand

Het project, dat volgens het ministerie nodig is om de files rond Utrecht op te lossen, roept veel weerstand op in de omgeving. Voor de verbreding moeten honderden bomen uit het historische bos worden gekapt. Zowel de gemeenteraad van Utrecht als de provincie zijn daar tegen. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma was eerder ‘ontzettend blij’ dat de optie voor alternatieven in het regeerakkoord staat.

Actiegroepen zijn dan ook teleurgesteld over het besluit. De Vrienden van Amelisweerd zijn ‘uitermate verbaasd’. De groep Amelisweerd niet Geasfalteerd zegt woedend te zijn. Volgens Jan Korff de Gidts van de Vrienden is een alternatief plan vanuit de regio in de maak. Natuurbeschermers, gemeente en provincie zijn daar druk mee bezig, zegt hij. Hij snapt daarom niet hoe Harbers kan zeggen dat regionale plannen niet voldeden aan verkeersveiligheidseisen.

‘Regeerakkoord was voor de bühne’

De woordvoerster van Amelisweerd niet Geasfalteerd is ‘geschokt’. “Hoe lang is het nu geleden dat het regeerakkoord is gepresenteerd waarin staat dat alternatieven worden onderzocht. Dat is net drie maanden geleden. En nu is al besloten dat er geen alternatieven zijn. Die afspraak in het regeerakkoord was dus alleen voor de bühne.” De groep laat het er niet bij zitten. “Daar gaan ze spijt van krijgen: Het verzet in Utrecht is groot en zit diep. We laten ons bos niet zonder slag of stoot kappen!”, was de boodschap op Twitter.

In het regeerakkoord heeft de coalitie opgenomen dat de al tientallen jaren omstreden verbreding van de A27 niet door zal gaan als de regio met een goede oplossing komt waarvoor geen wegverbreding nodig is. Dat plan is nog niet klaar, aldus de Vrienden van Amelisweerd. “Het kan toch niet zo zijn dat een ministerie over het regeerakkoord van het kabinet heen gaat?”, vindt Korff de Gidts. “Dit is weer een typisch voorbeeld van het gebrek aan standvastigheid.”

Lees ook:

Amelisweerd geasfalteerd? ‘In de bestaande snelwegbak kun je prima 12 rijstroken maken’

Bij het landgoed Amelisweerd ligt een van de meest beruchte stukken snelweg van Nederland. Protest tegen de verbreding ervan stapelt zich op. “Ik ken een eik, die staat hier al een eeuw”, zegt filmregisseur Jean van de Velde. Hij blikt triestig in de camera. “Als die tegen de vlakte gaat…”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden