Gezond Verstand

Minister: verkoop van complotblad mag, wel graag naast Fabeltjeskrant

null Beeld free
Beeld free
ANP

Boekhandelaren als AKO en Bruna mogen gewoon een ‘complotblad’ als het tijdschrift Gezond Verstand verkopen. “Dat is ook niet iets dat je wil censureren”, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Maar de winkels moeten wel opletten hoe ze zo’n blad presenteren. Het past immers eerder naast de Fabeltjeskrant dan tussen de medische literatuur, zegt de bewindsvrouw.

“Ik vind het aan bedrijven zelf wat zij wel en niet aanbieden, zolang er niet sprake is van een strafbare inhoud”, zegt Ollongren. Verschillende Kamerleden vroegen tijdens een debat met de minister over nepnieuws naar het besluit van enkele boekhandelaren om Gezond Verstand te verkopen. GroenLinks en D66 wijzen op de verantwoordelijkheid van verkopers. Volgens D66'er Kees Verhoeven is het “naïef en kortzichtig” om te doen alsof winkeliers niet over de inhoud gaan.

“Deze discussie gaat natuurlijk over een blad dat gewoon gedrukt kan worden, maar de vraag is of het nou wijsheid is om het te gaan verkopen”, zegt Ollongren op haar beurt. “Daar ga ik niet over. Maar als je het aan mij vraagt, zou ik zeggen: let wel even op waar je het in het schap legt.” In de boekwinkel wordt immers ook onderscheid gemaakt tussen fictie en non-fictie. Daarom is het ook belangrijk “dat klanten weten dat er in zo’n blad geen feitelijke informatie staat”.

Bruna en AKO laten weten dat het blad bij de tijdschriften onder de subcategorie opiniebladen ligt. Daar staan geen verdere teksten bij en er zijn “geen speciale acties van de uitgever of ons”, zegt een woordvoerder. “Het ligt gewoon in de rekken.”

Volgens het blad Gezond Verstand is het coronavirus “een kunstmatige pandemie gefabriceerd met frauduleuze modellen”. Het Nederlandse beleid zou volgens de schrijvers neerkomen op een “machtsovername door buitenlandse partijen”. Ook wordt de invloed van menselijk handelen op klimaatverandering ontkend.

Haar opstelling kwam Ollongren op flinke kritiek van PVV’er Martin Bosma te staan. Bosma vindt het niet aan een minister om boekhandels te adviseren hoe zij hun winkel moeten inrichten. In zo’n blad staat misschien wel onzin, maar volgens het Kamerlid geldt dat net zo goed voor andere bladen. Hij waarschuwt voor een “hellend vlak”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden