Partijcongres VVD

Minister Van der Wal gaat stikstofplan niet aanpassen na wegstemmen door eigen partij

Minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) tussen VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans, premier Mark Rutte en links minister Dennis Wiersma tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD.  Beeld ANP
Minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) tussen VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans, premier Mark Rutte en links minister Dennis Wiersma tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD.Beeld ANP

VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gaat haar stikstofplan niet aanpassen, nu een nipte meerderheid van de VVD-leden het plan te ver vindt gaan.

Redactie Trouw

Het is straks aan de Tweede Kamer om via het debat over het kabinetsplan eventuele aanpassingen af te dwingen, zei de minister na afloop van de stemming over de motie op het VVD-congres in Halfweg. De motie stelt dat het kabinet de boeren opoffert en er achterhaalde meetmethodes worden gebruikt. Het is aan de Tweede Kamer - ‘mijn opdrachtgever’, aldus de minister - om te bepalen of het plan moet worden aangepast.

Eerder vandaag stemden de VVD-leden op het partijcongres in Halfweg tegen de stikstofplannen van het kabinet en dus hun eigen minister. Het vrijdag door VVD-minister Van der Wal gepresenteerde stikstofplan gaat hen veel te ver, omdat veel boerenbedrijven hierdoor dreigen te verdwijnen. Daarmee komt volgens een motie die met een nipte meerderheid werd aangenomen de leefbaarheid op het platteland in gevaar. De motie, waarin de Tweede Kamerfractie van de liberalen wordt opgeroepen tegen het huidige kabinetsplan te stemmen, werd met 51 procent van de stemmen gesteund.

In plaats van dit plan, moet er volgens de indieners van de motie een ‘zorgvuldig, realistisch en liberaal stikstofbeleid’ komen. Er zou minder gekeken moeten worden naar het inkrimpen van de veestapel. Daarentegen zou er meer geld moeten worden vrijgemaakt voor innovatieve technieken om stikstofuitstoot te verminderen.

De motie was ingediend door VVD-wethouder Mirjam Pauwels uit Assen en het Zuid-Hollandse Statenlid Mirjam Nelisse en was door ruim achthonderd VVD-leden mede-ondertekend. De motie die nu is aangenomen geldt als een advies, en hoeft derhalve geen gevolgen te hebben voor het kabinetsbeleid. Aan de stemming ging een felle discussie tussen voor- en tegenstanders vooraf.

“Ik begrijp de onrust heel goed”, stelde VVD-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Thom van Campen in reactie op de motie. Maar het plan is een vertrekpunt, zei hij. Van Campen noemt het het belangrijk dat per gebied wordt gekeken naar wat er moet gebeuren. “De natuur is in slechte staat. Niet alles kan meer overal.” Hij raadde de motie af, onder meer omdat de indieners stellen dat er een achterhaalde methode wordt gebruikt. “We gaan boeren niet opofferen en we gebruiken geen achterhaalde methodes om de stikstofuitstoot te berekenen”, zei Van Campen.

De stikstofuitstoot moet in heel Nederland worden gehalveerd, zo staat in het kabinetsplan dat Van der Wal vrijdag heeft gepresenteerd. In een groot aantal gebieden moet het stikstofpercentage veel verder omlaag. Het gaat onder meer om de Gelderse Vallei, Noord-Brabant en Limburg. Daarnaast moet in de beschermde Natura 2000-gebieden het stikstofgehalte met 95 procent omlaag. Veel boerenbedrijven zullen de komende jaren hun bedrijf moeten beëindigen.

Lees ook:

Rond kwetsbare natuurgebieden moet de stikstofuitstoot fors worden teruggebracht, aldus de plannen van het kabinet vrijdag. Ingrepen in de landbouw zijn onontkoombaar.

‘Stikstofstrijder’ Johan Vollenbroek is positief over de plannen van het kabinet: ‘Ik lees zowaar klare taal’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden