Prijsplafond

Minister Jetten garandeert toch compensatie voor huizen met blokverwarming

Rob Jetten, minister klimaat en energie, tijdens een debat in de Tweede Kamer over de verduurzaming van de industrie.  Beeld ANP
Rob Jetten, minister klimaat en energie, tijdens een debat in de Tweede Kamer over de verduurzaming van de industrie.Beeld ANP

Minister Jetten (energie) belooft de Tweede Kamer toch dat ook de 440.000 huishoudens met blokverwarming een tegemoetkoming voor hun hoge energieprijs krijgen. Zij krijgen vermoedelijk een vast bedrag ter compensatie.

Esther Lammers

Deze toezegging deed de bewindsman tijdens het debat over het Belastingplan 2023 waar een ‘historisch’ groot koopkrachtpakket van 18 miljard euro werd besproken. De Kamer stemt donderdag met het plan in. Het koopkrachtpakket gaat om 10 procent verhoging van het minimumloon, de AOW en andere uitkeringen, een tijdelijke verhoging van toeslagen, studiebeurs en ook de accijns op brandstof.

Maar er was veel ongemak in de Kamer, want het geplande prijsplafond op energie vanaf 1 januari is nog steeds niet helder, terwijl de regeling financieel een groot risico is voor de schatkist. Donderdag praat de Kamer voor het eerst over het prijsplafond met minister Jetten, terwijl het Belastingplan dezelfde dag al moet worden goedgekeurd.

Met stoom en kokend water

De bewindsman had ‘begrip’ voor het ongemak dat de Kamer voelde. “Dit prijsplafond komt ook met stoom en kokend water van de grond. We proberen allemaal het goede te doen, en het plafond op 1 januari te laten ingaan. Maar dat valt niet helemaal samen met het Belastingplan”, erkende Jetten.

Boven op het koopkrachtpakket van 18 miljard euro zal het prijsplafond op energie volgens het kabinet in de huidige schatting zo’n 11 miljard euro gaan kosten. De helft hiervan kan worden gefinancierd omdat de accijnzen op energie weer omhooggaan. Maar de marktprijs kan volgend jaar nog verder omhoog, en ook omlaag gaan. Het is volstrekt onduidelijk wat de energiemarkt gaat doen. Hoe het kabinet dit zal financieren wordt pas komend voorjaar duidelijk.

Kwetsbare groepen

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis en Kamerlid Pieter Omtzigt wilden in ieder geval de garantie van het kabinet dat ook de huishoudens met blokverwarming compensatie krijgen. “Het gaat hier juist om kwetsbare groepen die bijvoorbeeld samen in een woonvoorziening wonen”, aldus Grinwis.

Minister Jetten sprak zijn toezegging heel voorzichtig uit, omdat het overleg met energiebedrijven en woningcorporaties nog steeds gaande is. “Ik kan niet beloven dat iedereen passend wordt geholpen. Wel zullen we alles op alles zetten om deze groep met blokverwarming een grotere tegemoetkoming te geven dan in september was voorgesteld”, zei hij.

De compensatie voor blokverwarming zal volgens Jetten “vermoedelijk een vast compensatiebedrag worden dat zo dicht mogelijk bij het prijsplafond komt”. Ook voor chronisch zieken die vanwege hun elektrische medische hulpmiddel een torenhoge energierekening krijgen, wil het kabinet nog met een passende oplossing komen.

Lees ook:

Kabinet belooft: per 1 januari komt het prijsplafond op energie

Alleen voor huizen met blokverwarming is nog niets geregeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden