Oorlog in Oekraïne

Minister Hoekstra in Kiev: ‘Deze wreedheid maakt je sprakeloos’

Wopke Hoekstra omarmt zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba tijdens het bezoek aan Kiev, dinsdag.  Beeld Twitter/Wopke Hoeksta
Wopke Hoekstra omarmt zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba tijdens het bezoek aan Kiev, dinsdag.Beeld Twitter/Wopke Hoeksta

Hoekstra bracht vanochtend een verrassingsbezoek aan Kiev, het eerste bezoek van een Nederlandse minister aan Oekraïne sinds de oorlog begon. ‘Als je ernaast staat, zie je pas hoe verschrikkelijk hier is huisgehouden.’

Christoph Schmidt

Minister Wopke Hoekstra van buitenlandse zaken heeft dinsdag een onaangekondigd bezoek gebracht aan Kiev. Samen met zijn Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock reisde hij per trein vanuit Warschau naar de Oekraïense hoofdstad. Daar werkten de twee ministers vervolgens ieder hun eigen programma af.

Het is voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie dat een Nederlandse bewindspersoon Oekraïne bezoekt. Hoekstra ging eerst naar Irpin, een voorstad van Kiev die aan het begin van de oorlog zware Russische bombardementen heeft moeten doorstaan.

‘Dit kan niet onbestraft blijven’

“We kennen allemaal de beelden van televisie”, aldus Hoekstra tegenover de NOS. “Maar als je ernaast staat, zie je pas hoe verschrikkelijk hier is huisgehouden, hoe enorm de impact is op de mensen, op de gebouwen, scholen ziekenhuizen. Die zijn totaal verwoest door een leger dat zich niets aantrekt van het oorlogsrecht en van de burgerbevolking. Die ongekende wreedheid maakt je sprakeloos. Je ziet de verschrikkelijkste beelden, en tegelijk een burgerbevolking met een doorzettingsvermogen dat voor ons allemaal inspirerend is.”

Op Twitter voegde Hoekstra daaraan toe dat “dit niet onbestraft kan blijven. Nederland zet zich in voor waarheidsvinding en gerechtigheid.” Vervolgens had Hoekstra een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba.

Daarna sprak hij – nu wel samen met Baerbock – met president Volodimir Zelenski. “Heb benadrukt dat Nederland Oekraïne volledig steunt, en blijft steunen”, aldus de minister op Twitter. “Door middel van wapens en zware sancties tegen Rusland. Oekraïne kan op ons rekenen wanneer de tijd voor wederopbouw aanbreekt.”

Premier Rutte zal donderdag het Oekraïense parlement toespreken, via een videoverbinding. Hij is daartoe uitgenodigd door Zelenski, die op zijn beurt de Tweede Kamer toesprak, op 31 maart.

De Duitse minister Annalena Baerbock, die samen met haar Nederlandse ambtgenoot Wopke Hoekstra per trein naar Kiev reisde, hier tijdens een persconferentie met haar Oekraïense evenknie Dmitro Koeleba.  Beeld AFP
De Duitse minister Annalena Baerbock, die samen met haar Nederlandse ambtgenoot Wopke Hoekstra per trein naar Kiev reisde, hier tijdens een persconferentie met haar Oekraïense evenknie Dmitro Koeleba.Beeld AFP

Baerbock naar Boetsja

Baerbock begon haar bezoek in Boetsja, een andere voorstad van Kiev. Russische militairen worden beschuldigd van wrede moordpartijen onder de burgerbevolking aldaar toen ze eind maart de aftocht moesten blazen. De Duitse minister zei dat de schuldigen voor deze misdaden berecht moeten worden. “Dat zijn we verschuldigd aan de slachtoffers. Die slachtoffers – en dat voel je hier heel intens – hadden wij kunnen zijn.”

Het bezoek van Baerbock valt in een periode dat Berlijn en Kiev op zoek zijn naar de juiste toon in hun betrekkingen. In de eerste weken van de oorlog had de Oekraïense regering nog een appeltje te schillen met Duitsland, dat lange tijd op goede voet stond met de Russische president Poetin en aanvankelijk ook zeer terughoudend was met het leveren van zware wapens aan Oekraïne. Die bereidheid is er inmiddels wel.

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier was enige tijd geleden niet welkom in Kiev. Bondskanselier Olaf Scholz wacht nu het moment af dat hij samen met Steinmeier een uitnodiging ontvangt.

Lees ook:
Kamerdebat over toespraak Zelenski legt trage aanpak sancties bloot

De Oekraïense president oogstte een staande ovatie in het parlement. Vervolgens ergerde diezelfde Kamer zich aan de magere antwoorden van minister Hoekstra over de sancties tegen Rusland.

Het bezoek van de drie premiers aan Kiev was niet alleen maar om Zelenski een hart onder de riem te steken

In Kiev staken de leiders van Polen, Tsjechië en Slovenië Zelenski een hart onder de riem. Maar dat was niet hun enige reisdoel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden