Syriëgangers

Minister erkent: Nederland kan kinderen van IS-vrouwen ook zonder ouders terughalen

Een kind in het door Koerden bewaakte kamp Al-Hol in Syrië, in het gedeelte voor Irakezen en Syriërs.  Beeld AFP
Een kind in het door Koerden bewaakte kamp Al-Hol in Syrië, in het gedeelte voor Irakezen en Syriërs.Beeld AFP
Wendelmoet Boersema

Nederland kan kinderen van IS-vrouwen uit de kampen in Syrië terughalen zonder dat hun ouders ook meteen het recht op terugkeer kunnen claimen. De overheid kan hun het recht op gezinshereniging ontzeggen op grond van bescherming van de nationale veiligheid. Dat blijkt uit Kamervragen van D66, waarop minister Grapperhaus van justitie dit weekend antwoordde.

De terugkeer van de uitreizigers, Nederlanders die vertrokken naar het kalifaat van Islamitische Staat (IS), is een gevoelige politieke kwestie. Nog altijd verblijven er tientallen Nederlanders, vooral vrouwen en kinderen, in Koerdische opvangkampen in Noord-Syrië.

De coalitie is er verdeeld over wat de Nederlandse overheid voor hen moet doen. D66 vindt het humanitaire argument van het lot van de kinderen het sterkst wegen, partijen als VVD en CDA hangen sterk aan het argument van de veiligheid, en willen voorkomen dat geradicaliseerde burgers terugkeren. Hun argument was steeds dat mét de kinderen ook de ouders mee kunnen komen, uit oogpunt van mensenrechten.

Nog minder kans op gezinshereniging

“Dat argument lijkt dus niet op te gaan”, aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Volgens hem dus alle reden om de zaak van de kinderen nogmaals onder de aandacht te brengen. “Zij groeien nu op in een klein kalifaat achter prikkeldraad.”

Wanneer de ouders, of één van beide, de voogdij niet langer heeft en ook geen Nederlands paspoort meer, is er nog minder kans op gezinshereniging, schrijft minister Grapperhaus. Het kabinet ontnam vorig jaar een moeder die met kinderen op weg was naar Nederland op het laatste moment de nationaliteit.

Bij de Hoge Raad ligt op dit moment nog de zaak van 23 vrouwen die eisen dat de staat hen met hun 56 kinderen terughaalt uit de kampen in Syrië. Zij verloren het hoger beroep. De overheid stelt dat de vrouwen zelf voor Syrië hebben gekozen destijds. Inmiddels verslechtert de situatie in de kampen, waar duizenden (voormalige) IS-aanhangers verblijven. Er is weinig eten. De Koerden gaven eerder aan niet langer garant te kunnen staan voor bewaking.

De uitspraak van de Hoge Raad kan nog maanden duren. Hun advocaat zei eerder dat de kinderen de dupe zijn van het lange wachten.

Lees ook:

Het kabinet is opgelucht, maar de patstelling rond IS-kinderen duurt voort

De staat hoeft van het gerechtshof Nederlandse IS-kinderen en hun moeders toch niet op te halen uit Noord-Syrië. Maar daarmee is het probleem voor het kabinet niet verdwenen. Integendeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden