Formatie

Minister De Jonge volgende week aan tafel bij formatiegesprekken

 Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) verlaten het Catshuis na afloop van eerdere formatiegesprekken. Beeld ANP
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) verlaten het Catshuis na afloop van eerdere formatiegesprekken.Beeld ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schuift volgende week maandag aan bij de formatiegesprekken.

Redactie Trouw

‘s Ochtends praat hij met de secondanten van de partijen en informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66). De Jonge zal met de onderhandelaars praten over de coronabestrijding, melden ingewijden. Het gaat dan om de aanpak op de kortere termijn, maar mogelijk ook op de langere.

Later in de middag komen de partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie er weer bij. Dan is De Jonge niet meer aanwezig. Dit is in lijn met de huidige werkwijze in de formatie, waarin een grotere rol is weggelegd voor secondanten Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie).

De formatie gaat nu naar een fase van “verdieping en uitwerking”, zei Koolmees afgelopen maandag op een persconferentie. De afgelopen weken zijn “alle belangrijke onderwerpen” minstens een keer aan bod gekomen. Vanaf deze week worden enkele daarvan verder uitgewerkt in deelgroepen en niet tijdens de formele gesprekken zoals die afgelopen weken werden gehouden.

Verder staan er ook weer langere onderhandelingssessies op de agenda. Volgende week praten de onderhandelaars op drie achtereenvolgende dagen met elkaar op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. De week erna wordt twee dagen gesproken op het Groningse provinciehuis.

Lees ook:

Over hoofdpijndossier stikstof blijft het in de formatie opvallend stil

De kabinetsformatie belooft spannend te worden. Er zijn diverse ingewikkelde kwesties die de onderhandelende partijen verdelen. Vandaag probleem 2: stikstof.

Slachtoffers van de toeslagenaffaire en de aardbevingen mogen meepraten bij de formatie

Alle belangrijke thema’s in de kabinetsformatie zijn inmiddels een eerste keer besproken, zeggen informateurs Koolmees en Remkes. ‘De kop is eraf.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden