Debat

Minister De Jonge: ‘Ik kan tekorten beschermingsmiddelen niet wegtoveren’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.  Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Zeker is er een tekort aan beschermingsmiddelen, zegt minister Hugo de Jonge van volksgezondheid zodra hij in de Tweede Kamer aan het woord komt. Een dag eerder, tijdens de persconferentie na het crisisberaad, leek hij te zeggen dat een tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg op dit moment niet aan de orde is. Natuurlijk is er een tekort. “Ik kan de tekorten niet wegtoveren”, zei hij. Maar voor Pasen, nog deze week dus, is die strategie gereed.

De Kamer wilde woensdag weten hoe precies die schaarste zo snel mogelijk verholpen kon worden. De Jonge heeft er geen duidelijk antwoord op. Al weken zet het kabinet in op onder andere grote hoeveelheden extra mondkapjes. Maar veel meer dan een nieuwe strategie van hoe de nu beschikbare middelen zo eerlijk mogelijk te verdelen, kon de minister tot nu toe niet beloven.

Kamerleden uitten vooral zorgen over karig beschermde zorgmedewerkers in verpleeghuizen die niet meer aan het werk durven, bang om de ouderen die ze moeten verplegen te besmetten. “Wanneer kunnen die mensen weer naar hun werk?” vroeg PVV-leider Geert Wilders.

Juist in verpleeghuizen lijkt het aantal coronabesmettingen rap toe te nemen. 40 procent van de verpleeghuizen heeft nu te maken met één of meer besmettingen, blijkt uit de jongste RIVM-cijfers. NRC berichtte nog tijdens het debat dat het aantal besmette ouderen in verpleeghuizen met ruim een kwart is toegenomen in slechts twee dagen tijd.

Verplegers met lichte klachten preventief thuis te laten blijven is volgens minister De Jonge geen optie, omdat dat mogelijk tot personeelstekorten in verpleeghuizen zou kunnen leiden.

Lees ook:

Verpleeghuizen bieden partner kans om in te wonen

Nu partners niet meer op bezoek mogen komen, bieden meerdere verpleeghuizen hen de kans om in te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden