Politiek

Minister Bruins Slot: merendeel bewindslieden gebruikte privémail voor werk

Minister Bruins Slot van binnenlandse zaken na de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Minister Bruins Slot van binnenlandse zaken na de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP
Redactie Trouw

Het merendeel van de huidige ministers en staatssecretarissen gebruikte hun privémail voor werk, schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Het gaat in totaal om zestien bewindslieden. Ook gebruikten twaalf van hen berichtenservices zoals WhatsApp of Telegram.

De minister schrijft dat de meesten het ‘incidenteel’ deden, bijvoorbeeld om documenten te bewerken of te printen, of om een bericht door te sturen naar zakelijke accounts. Ook waren niet-werkende zakelijke apparaten soms de reden om vergaderlinks of documenten door te sturen naar een privéadres.

Onder meer minister Dilan Yeşilgöz (Justitie), Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), Sigrid Kaag (Financiën), Kajsa Ollongren (Defensie), Karien van Gennip (Sociale Zaken) en Micky Adriaansens (Economische Zaken) maakten gebruik van hun eigen e-mailadres. Ollongren, Van Gennip en Adriaansens gebruikten ook andere berichtendiensten zoals WhatsApp, net zoals onder anderen Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel), Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Volgens Bruins Slot zijn er geen beveiligingsincidenten bekend. Ook is er geen aanleiding om te denken dat documenten niet zijn gearchiveerd, schrijft ze.

Nadat minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) erkende zijn privémail te gebruiken voor werkzaken, stelden Volt, GroenLinks en Pieter Omtzigt kamervragen aan minister Bruins Slot over het gebruik van email en sociale media door andere bewindspersonen.

Ernstig ontraden

Het wordt ministers en staatssecretarissen ernstig ontraden om hun eigen e-mail voor werk te gebruiken. Enerzijds omdat deze mails minder goed beveiligd zijn, maar ook omdat de inhoud minder controleerbaar is. Privémailtjes van een bewindspersoon kunnen mogelijk niet opgevraagd worden in een WOB-verzoek. Dat leidde begin deze maand tot veel kritiek van een deel van de Kamer tijdens het debat met minister De Jonge over de mondkapjesaffaire.

De Jonge reageerde toen dat de mailtjes wel gewoon zijn op te vragen. Hij stuurde sommige berichten slechts door naar een privéadres omdat hij zat “te rommelen met wachtwoorden die gewoon te vaak ververst moeten worden, waardoor je niet meer weet welk wachtwoord je had opgegeven”.

Consultancybureau Deloitte vroeg hierop om deze mails in het onderzoek naar de mondkapjesaffaire. Vorige week bleek dat deze mails toch niet zomaar worden vrijgegeven aan Deloitte. Alleen als er “privémail is gebruikt voor zakelijke correspondentie die relevant is voor het onderzoek”, schrijft het ministerie van VWS aan de consultants. Daarvoor moet Deloitte wel eerst een nieuw, onderbouwd verzoek indienen.

Lees ook:

Hugo de Jonge gebruikte zijn privémail tijdens mondkapjesdeal, oppositie wil opheldering

Minister Hugo de Jonge (CDA)maakte tijdens de coronacrisis gebruik van zijn privémail. Het ministerie van volksgezondheid bevestigt dit aan de Volkskrant. Hierdoor is mogelijk informatie over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden verloren gegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden