Adoptiewet

Minister biedt excuses aan voor fouten meldpunt gedwongen adoptie

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) tijdens het Tweede Kamerdebat over fouten bij het onderzoek naar afstand en adoptie in Nederland op de laatste dag voor het zomerreces.Beeld ANP

Minister Sander Dekker heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de fouten die zijn ministerie heeft gemaakt bij het meldpunt voor adoptie onder druk of dwang. 

Die fouten zijn "pijnlijk" en hadden nooit gemaakt mogen worden, erkent de minister voor Rechtsbescherming.

Het verhaal van kinderen die zijn afgestaan tegen de zin van hun ouders en dat van die ouders zelf, bleek niet veilig bij het 'aanmeldpunt' dat voor hen is ingericht. Verslagen zijn niet altijd correct opgesteld en de privacy was niet gewaarborgd. En wie zich meldde, kreeg soms te maken met stichting Fiom. Dat viel bij sommige melders verkeerd, omdat die stichting die in het verleden zelf een rol speelde bij adopties.

"Alle betrokkenen op mijn ministerie voelen zich uitermate ellendig bij deze gang van zaken", zei Dekker. "Als we nou iets goed hadden willen, goed hadden moeten regelen, is was het wel in deze zaak. Ik begrijp heel goed dat u zich gegriefd voelt en dat spijt me.”

Het Verwey-Jonker Instituut (VJI) doet in opdracht van Dekker nader onderzoek naar binnenlandse adoptie van de jaren vijftig tot tachtig. Dat moet aan het licht brengen of dat inderdaad soms onder druk of zelfs dwang gebeurde en hoe vaak dan wel. Afstandsmoeders en adoptiekinderen konden zich melden bij stichting Fiom en het ministerie, die hen vervolgens doorgeleidde naar het VJI.

Lees ook:

De chaotische en ondoorzichtige Kinderbescherming liet Hans ‘zwemmen’

In de jaren na de invoering van de adoptiewet werden moeders en kinderen vermalen in een chaotisch en ondoorzichtig systeem. Waar het gebrek aan toezicht toe kan leiden, blijkt uit het levensverhaal van Hans van Rijssel (64). ‘De Kinderbescherming heeft me laten zwemmen. En ik zwem nu nog.’

Afstandsmoeders klagen samen de staat aan

De staat heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de kritiek van ongehuwde vrouwen die zeggen dat ze gedwongen werden afstand te doen van hun kind. Deze vrouwen zetten nu de volgende stap: een rechtszaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden