Provinciale Staten

Minder stembureaus dan vier jaar geleden

In Amare concertzaal in Den Haag kan woensdag gestemd worden voor de Provinciale Verkiezingen.  Beeld ANP
In Amare concertzaal in Den Haag kan woensdag gestemd worden voor de Provinciale Verkiezingen.Beeld ANP
Niels Markus

Op pagina 2 van deze krant kunt u lezen op welke bijzondere plekken u woensdag allemaal kunt stemmen. Al die stembureaus op niet-alledaagse locaties kunnen niet verbloemen dat het totaal aantal plekken waar de kiezer terecht kan, is afgenomen.

De NOS concludeert na een telling dat het aantal stembureaus in tien van de twaalf provincies is afgenomen, gemiddeld met 4,5 procent. Alleen Drenthe krijgt er ten opzichte van vier jaar geleden stemlocaties bij.

In Veendam gaat het aantal stembureaus van 17 naar 9, in Nissewaard neemt het aantal af met liefst 41 procent; 18 van de 44 stembureaus verdwijnen daar. De NOS heeft ook goed nieuws te melden: inmiddels is 97 procent van de stembureaus rolstoeltoegankelijk. Vier jaar geleden was dit nog 92,6 procent. In Flevoland kunnen mensen in een rolstoel in álle stembureaus terecht.

Zorgwekkend aan de cijfers is dat de afname van het aantal stembureaus niet gelijk over het land verdeeld is. Vooral wijken met veel woningen met een lage woz-waarde hebben locaties moeten inleveren. Dat maakt het voor mensen met lage inkomens moeilijker om de stembus te vinden.

Dit komt woensdag bovenop de zorgen die er toch al waren, dat de stakingen in het streekvervoer gevolgen gaan hebben voor de opkomst van mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Reizigersvereniging Rover ging maandag in gesprek met de vervoerders in de hoop dat zij de actie opschorten. Onder meer de Oogvereniging waarschuwde al dat het voor blinden en slechtzienden door de staking moeilijk zou worden om bij een geschikt stembureau te komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden