ReportageDemonstratie Koerden

‘Mijn familie wordt vermoord van mijn eigen belastinggeld’

Nederlandse Koerden demonstreren met een tocht door Den Haag. Ze vragen aandacht voor de Turkse aanvallen in Noord-Syrië. Beeld ANP
Nederlandse Koerden demonstreren met een tocht door Den Haag. Ze vragen aandacht voor de Turkse aanvallen in Noord-Syrië.Beeld ANP

Nederlandse Koerden verenigen zich in hun verzet tegen de Turkse aanvallen in Noord-Syrië. ‘We willen Europa tonen dat ze rekening met ons moeten houden.’

Amber Dujardin

Het wordt maandag een spannende dag voor DemNed, de organisatie van Koerdische gemeenschappen in Nederland. De ministers van buitenlandse zaken van de EU-landen buigen zich in Luxemburg dan over de crisis in Noord-Syrië, waar al honderden, veelal Koerdische, slachtoffers zijn gevallen sinds Turkije vorige week de aanval opende op het gebied.

DemNed vraagt de Europese Unie dringend om vier maatregelen, zegt een woordvoerder die anoniem wil blijven vanwege ‘concrete Turkse bedreigingen’. “Wij willen een no-fly zone in Rojava in het noorden van Syrië, een verbod op de inzet van afstandsartillerie, economische sancties tegen Turkije, en dat de EU zich niet laat gijzelen door de machtspositie van Erdogan in de vluchtelingendeal. Als die maatregelen er niet komen, gaan we door met acties.”

‘Etnische zuiveringen’

De Koerdische gemeenschap in Nederland verkeert in grote onrust sinds de Turkse president Erdogan vorige week de aanval opende op Noord-Syrië om een ‘veilige zone’ te creëren voor Syrische vluchtelingen. Hij beschouwt de Koerdische milities van de YPG in dit gebied als verlengstuk van de PKK, die door Turkije als terroristische organisatie wordt gezien. De Turkse inval heeft al honderden levens geëist en volgens de Verenigde Naties zijn zeker 100.000 burgers op de vlucht geslagen.

In Den Haag protesteerde een grote groep Koerden dit weekend tegen de ‘Turkse agressie’. Het land heeft volgens organisator DemNed ‘carte blanche gekregen om een massamoord te plegen op Koerden en andere minderheden’. Acties in andere steden staan volgens DemNed al op de planning.

“Erdogan, terrorist! Erdogan, moordenaar!” Luid scanderend liep de optocht van Koerden door de straten van Den Haag, waar hun gekleurde vlaggen een contrast vormden met de grauwe, regenachtige straten. Er werden sigaretten rondgedeeld, handen geschud en donkere blikken van verstandhouding uitgewisseld.

Koerden in Nederland demonstreren met een tocht door Den Haag. Zij vragen aandacht voor de Turkse aanvallen in Noord-Syrie.  Beeld ANP
Koerden in Nederland demonstreren met een tocht door Den Haag. Zij vragen aandacht voor de Turkse aanvallen in Noord-Syrie.Beeld ANP

De Koerdische gemeenschap is hecht, zegt Dieman Ahmadi (46), een kleine vrouw uit Arnhem met een oranje keffiyeh om haar hoofd. In zowel Nederland als Syrië kennen veel Koerden elkaar en anders ontstaat snel een band. Ze gebaart naar een aantal mensen om haar heen. “Die heb ik vandaag leren kennen.”

De aanvallen in Rojava maken Aras Youssef (39), een man met zwarte krullen en een vermoeid gezicht, woedend. “Erdogan maakt geen onderscheid tussen burgers en militairen. Dit is een etnische zuivering”, zegt hij met donkere ogen die vuur schieten. “We worden gebruikt. De Koerden hebben jaren in Syrië gevochten tegen IS, en nu worden we weggezet als terroristen.”

Een groot deel van zijn familie woont nog in zijn oude woonplaats Qamishli, een van de grensplaatsen die door de Turkse luchtmacht is gebombardeerd. Zij leven in grote angst, vertelt Youssef. “Mijn oma van 90 moet straks voor de tweede keer vluchten. Eerst van Damascus naar Qamishli. Nu zijn haar koffers gepakt om te vertrekken naar Noord-Irak.”

Bedreigingen

Hij wil de Nederlandse politiek en Europa oproepen om Turkije uit de Navo te zetten en om te stoppen met het leveren van wapens aan de Turkse regering. Duitsland en Frankrijk besloten daar dit weekend al toe, Nederland deed dat vrijdag. “Het kan zo toch niet doorgaan. Mijn familie wordt vermoord van mijn eigen belastinggeld.”

Terugvechten deden de Koerden in Den Haag vooral met woorden. In de regen liepen ze met megafoons, YPG-vlaggen en spandoeken vanaf het Malieveld een rondje door de stad, onder meer langs de Turkse ambassade. Een tegendemonstratie van Turkse zijde bleef uit. Dat de politie met zoveel paarden en busjes aanwezig was, heeft alles te maken met de gespannen verhoudingen tussen Nederlandse Koerden en Turken, die volgens veel demonstranten op een nieuw dieptepunt zijn beland. Sommige Koerden willen hun naam niet geven uit angst voor hun eigen veiligheid.

Ook Ahmadi wordt bedreigd, zegt ze desgevraagd. “En ik hoor het van meer vrienden. Ik heb wel eens eerder met de media gepraat. Toen kreeg ik twee brieven van Turken met de boodschap dat ik mijn mond moest houden. Er hing een camera in mijn huis. Maar we laten ons niet de mond snoeren. We gaan door met vechten voor wat we willen bereiken: een vrij leven en een eigen land.”

De naam van de woordvoerder van DemNed is bekend bij de redactie.

Lees ook:

Koerden zitten in de val in de ‘veilige zone’

Turkije wil met zijn offensief in Noord-Syrië een veilige zone creëren. Zo’n zone geeft president Erdogan een middel in handen om zich te ontdoen van zijn huidige zuiderburen.

De Koerden hebben geen andere keus dan verzet

De Koerdische strijders maken weinig kans tegen de Turkse krijgsmacht. Toch kunnen ze niet anders dan verzet bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden