Reisadvies

Mijd Noord-Italië, waarschuwt kabinet

Premier Mark Rutte na afloop van het crisisoverleg over de verspreiding van corona op het Ministerie van Justitie en Veiligheid.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte na afloop van het crisisoverleg over de verspreiding van corona op het Ministerie van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

Nederlanders krijgen het advies om niet naar Noord-Italië te reizen als het niet hoeft. Het kabinet volgt daarmee het RIVM.

Politici moeten vertrouwen op wetenschappers bij de bestrijding van corona, waarschuwt premier Rutte. “Wij als politici moeten niet zelf gaan verzinnen wat verstandig is, maar ons baseren op kundige adviezen”, aldus de premier, gisteren na afloop van een speciaal crisisoverleg van het kabinet over de ziekte.

Ook het nieuwste reisadvies voor Italië is zo tot stand gekomen. Het ministerie van buitenlandse zaken raadt Nederlanders sinds gisteren om nog naar Noord-Italië te gaan voor ‘niet-noodzakelijke reizen’. Dat is een strenger advies dan eerder, toen alleen het reizen naar bepaalde dorpen werd afgeraden.

Directeur Jaap Distel van het RIVM legde in een hoorzitting in de Tweede Kamer uit waarom het reisadvies alsnog strenger wordt. “In deze fase is alles erop gericht het virus de kop in te drukken. Omdat de link met Italië zo duidelijk blijft, is het beter alsnog de contacten met dat hele gebied te beperken.” Met het reisadvies is Nederland voor het eerst strenger dan andere Europese landen. De besmette Nederlanders hebben het virus tot nu toe bijna allemaal opgelopen via een link met Italië. Een strenger reisadvies kan net het zetje zijn dat nodig is om een uitbraak in Nederland te voorkomen, zo legde de RIVM-directeur uit.

Een beetje de rust bewaren

De Tweede Kamer heeft zich al drie keer door de wetenschappers van het RIVM en de GGD laten bijpraten over de bestrijding van corona. Bij de derde zitting klonk minder kritiek dan eerder, toen fracties als CDA en D66 kritische vragen stelden over de relatief terughoudende Nederlandse aanpak, en de PVV al opriep de grenzen te sluiten. Kamerleden spraken hun ‘respect en bewondering’ uit voor het secure werk van RIVM en GGD. “Ik zou willen dat elke Nederlander deze hoorzitting ziet. Zodat we een beetje de rust bewaren”, aldus Hayke Veldman, Kamerlid van de VVD.

Voor het eerst kon het RIVM ook iets vertellen over maatregelen als er wel een echte uitbraak komt. Het kabinet zelf wil daar nog niets over zeggen, omdat het de adviezen afwacht.

Bij een uitbraak is het doel niet langer het virus in te dammen, maar om de zorg open te houden voor de echt kwetsbare patiënten. Daar zullen de maatregelen op zijn gericht. Mogelijk worden de verpleeghuizen een tussenstation tussen huisarts en ziekenhuis. Patiënten die zuurstof nodig hebben kunnen daar eerst geholpen worden, en pas bij verdere complicaties naar het ziekenhuis gaan. Jongeren, die als groep relatief weinig risico lopen te overlijden aan corona, krijgen mogelijk het advies de huisarts niet te belasten. “De communicatie zal dan kantelen naar heel andere boodschappen”, verwacht de RIVM-directeur.

Wintersporters in Noord-Italië mogen zelf weten of ze naar huis gaan

Wie via reisorganisatie Sunweb aan het wintersporten is in Noord-Italië mag zelf beslissen of de vakantie wordt afgemaakt of afgebroken. Dat heeft Sunweb dinsdagavond laten weten aan alle ongeveer duizend klanten die in het gebied verblijven. Het bedrijf zorgde eerder op de avond voor verwarring door een aantal reizigers te berichten dat de vakantie sowieso moest worden afgebroken. Maar dat is dus niet nodig, werd al snel verduidelijkt in een tweede mail.

Volgens commercieel directeur Tim Van den Bergh van de Sunweb Group heeft die eerste waarschuwing maar een beperkt deel van de klanten bereikt. Meteen daarna volgde opnieuw overleg met het ministerie van buitenlandse zaken en is het tweede bericht verzonden: mensen mogen zelf weten of ze teruggaan of niet, maar moeten wel de hygiënemaatregelen in acht nemen.

Onder de duizend vakantiegangers is een groep van negenhonderd Vindicat-studenten uit Groningen. Als die naar huis willen, gaat Sunweb dat regelen. De andere toeristen zijn veelal met eigen vervoer gekomen en ze kunnen ook weer zelf terugrijden, aldus Van den Bergh.

Reisorganisatie TUI biedt klanten die een reis naar Noord-Italië hebben geboekt aan om die kosteloos te annuleren als de reis niet later dan zondag begint. Over reizen die na 8 maart beginnen, volgt later meer informatie. TUI laat bovendien woensdagochtend weten of en welke maatregelen worden genomen voor wie nu in Noord-Italië op vakantie is. “Het gaat in het algemeen niet alleen om wintersporters, maar ook om mensen die een stedentrip maken, naar bijvoorbeeld Milaan of Venetië”, aldus een woordvoerster.

Lees ook:

Kan deze onderkoelde minister ons beschermen tegen het coronavirus, en tegen paniek?

Minister Bruno Bruins ziet alle ogen op zich gericht in de coronacrisis. Hij kiest voor de relativerende boodschap, dat ingrijpende maatregelen in deze fase nog niet nodig zijn. Maar begrijpt het publiek dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden