ProfielRutte IV

Met Eric van der Burg komt er een ‘linkse’ VVD’er op asiel en migratie

De beoogde staatssecretaris voor asiel en migratie, Eric van der Burg (VVD), bij aankomst maandag in Den Haag voor zijn gesprek met formateur Mark Rutte.  Beeld ANP
De beoogde staatssecretaris voor asiel en migratie, Eric van der Burg (VVD), bij aankomst maandag in Den Haag voor zijn gesprek met formateur Mark Rutte.Beeld ANP

Eric van der Burg heeft zijn sporen verdiend in de Amsterdamse politiek. Eén uitspraak blijft aan hem kleven: ‘Hoe meer asielzoekers, hoe beter’.

Christoph Schmidt

Linkse VVD’ers, bestaan die? En zo ja, maken die kans om in een kabinet van partijleider Mark Rutte terecht te komen? De 56-jarige Amsterdammer Eric van der Burg lijkt beide vragen met ‘ja’ te beantwoorden. Hij volgt Ankie Broekers-Knol op als staatssecretaris voor asiel en migratie – een bewindspersoon die doorgaans vaak in het nieuws komt.

Van der Burg zit sinds juni 2019 in de Eerste Kamer. Daarvoor was hij 32 jaar actief in de Amsterdamse politiek, eerst in het stadsdeel Zuidoost, en van 2010 tot 2018 was hij wethouder in Amsterdam. Hij oogstte lof, onder meer voor zijn aanpak van overgewicht bij kinderen. Daarnaast was hij belast met de hervorming van het Amsterdamse erfpachtstelsel.

Hij kreeg vooral aandacht vanwege een uitspraak in een paneldiscussie in 2017: ‘Hoe meer asielzoekers, hoe beter’. PVV-leider Geert Wilders rakelde die woorden vorige week op toen Van der Burg werd genoemd als nieuwe staatssecretaris.

In een interview in Het Parool bij zijn vertrek uit de Amsterdamse gemeenteraad, in februari 2019, zei Van der Burg over die asielzoekers-uitspraak: “De Amsterdamse VVD is afwijkend van de partij en ik ben weer wat afwijkend van de Amsterdamse VVD. Dat werd hierdoor goed duidelijk. Maar die ruimte is er dus wel.”

Of Van der Burg een heel andere koers gaat varen dan de strenge Broekers-Knol staat te bezien. “Waar ik sta, staat in het regeerakkoord”, zei hij maandag. “Dat heb ik uit te voeren.”

‘Kneiterlinks’

Zijn vertrek naar de Eerste Kamer in 2019 was ingegeven door het besef dat hij daar nuttiger werk kon doen, zei hij in het Parool-interview. “VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zullen meerderheden moeten vinden. In de praktijk zullen ze uitkomen bij PvdA, SP en GroenLinks. Ik kan hierbij een brugfunctie vervullen, als linkse VVD’er. Ik ben geliefder bij de PvdA dan bij sommige VVD’ers.”

Dat hij ook weer niet zó links is, bleek in 2018, toen hij het woord ‘kneiterlinks’ bedacht voor de nieuwe Amsterdamse gemeentecoalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP. Dat die ‘hechte coalitie’ in zijn ogen ‘weinig ruimte biedt aan andere partijen’, was voor Van der Burg een van de redenen om de oppositiebankjes in de gemeenteraad te verruilen voor Den Haag.

Lees ook:
Nieuwe gezichten en een sprong in het diepe: dit zijn alle bewindslieden van Rutte IV

Het kabinet Rutte-IV kent veel nieuwe gezichten die aan de slag gaan op een terrein dat nieuw voor ze is

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden