90 miljard

Met deze drie maatregelen probeert het kabinet de economische schade van het coronavirus te beperken

Wopke Hoekstra, minister van financien.  Beeld ANP
Wopke Hoekstra, minister van financien.Beeld ANP

Met hulp van de WW-kassen en liquiditeitssteun hoopt het kabinet bedrijven door het dal te slepen.

Jelle Brandsma

Het kabinet wil Nederlandse bedrijven steunen om de coronacrisis te doorstaan. De economie krijgt een klap. Tijdelijk helpen, is het motto. Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van financiën zeggen dat het kabinet alles wil doen wat nodig is. “Geld mag hier niet het hoofdonderwerp zijn”, zei Rutte vorige week al, op zijn wekelijkse persconferentie.

Het kabinet zou 90 miljard euro extra kunnen uitgeven om de economie te ondersteunen. Zelfs als dit bedrag extra wordt geleend, blijft de begroting nog binnen de normen die in Europa zijn afgesproken. Al wordt er toch in Europees verband ook gepraat over versoepeling van de begrotingsregels om de coronacrisis met extra overheidssteun te kunnen aanpakken.

Met drie maatregelen hoopt het kabinet voorlopig de ergste nood te lenigen. Bedrijven die wel veel kosten hebben maar tijdelijk weinig inkomsten kunnen, als zij liquiditeitssteun aanvragen bij de bank, extra garanties krijgen van de overheid. Dat kan het geval zijn bij kwekers van bloemen. De veiling Royal FloraHolland meldde dat er maandagochtend geen kopers waren voor de helft van de bloemen die werden aangevoerd. Die bloemen worden vernietigd en de kwekers zitten met een flinke strop.

Vijfduizend bedrijven hebben zich al gemeld voor deeltijd-WW

Een tweede manier om bedrijven die krap bij kas zitten te helpen is uitstel van het betalen van belasting. Een derde maatregel is deeltijd-WW: het personeel maakt minder uren per week en de werkgever kan voor een deel van de salarissen een beroep doen op de WW-kas. Vorige week hadden zich voor deze regeling al vijfduizend bedrijven gemeld. Maandag is dit aantal opgelopen naar 20.000. Bij deze bedrijven werken 300.000 mensen.

De verwachting is dat het kabinet maandag of later deze week nog met extra maatregelen komt. De discussie gaat onder meer over steun voor zelfstandig ondernemers, zzp’ers. Minister Eric Wiebes van economische zaken kreeg veel kritiek over zich heen nadat hij zondag zei dat zzp’ers zelf hebben gekozen voor het vrije ondernemerschap en dus ook zelf de risico’s moeten dragen.

Er zijn al veel sectoren die bij het kabinet aan de poort rammelen. De horeca wist zondagavond, een paar uur nadat bekend werd dat cafés en restaurants dicht moesten, al een claim in te dienen van 5 miljard euro. Het kabinet denkt na over steun voor Air France-KLM, die de komende twee maanden bijna alle vluchten moet schrappen.

Lees ook:

Het openbare leven valt nu echt stil. ‘Nederlanders, let een beetje op elkaar’

De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. Nu gaan scholen en de horeca dicht. En de kans is groot dat nog meer ingrijpende maatregelen zullen volgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden