Deeltijd

Mensen moeten meer werken, vindt de VVD

VVD en D66 willen regels voor kinderopvang verbeteren zodat mensen meer uren per week kunnen werken. Beeld ANP

Om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken is alle talent nodig en dus moeten mensen meer werken, zegt de VVD. Maar de ChristenUnie vindt rust en aandacht voor elkaar veel belangrijker.

‘Wilt u meer uren werken?’ Dat verzoek moeten werkgevers vaker richten tot hun werknemers, vindt de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Medewerkers zouden ook zelf moeten vragen om meer uren te mogen werken. Er is een tekort aan arbeidskrachten, bijvoorbeeld in het onderwijs en in de zorg, en volgens Kamerlid Judith Tielen ‘is alle talent nodig’.

Iedereen moet een beetje extra de mouwen opstropen, betoogde Tielen bij de behandeling van de begroting van sociale zaken in de Tweede Kamer. Zij wil dat het kabinet extra werken stimuleert. De VVD wijst er op dat Nederland ‘deeltijdkampioen’ is. Het adviesbureau McKinsey berekende dat het lerarentekort en de vraag naar arbeidskrachten in de zorg ‘als sneeuw voor de zon verdwijnen als deeltijders een paar uur per week extra gaan werken’, zegt Tielen.

De VVD krijgt weerwerk vanuit christelijke hoek. Alle talent is inderdaad nodig, maar niet ieder uur van de week, vindt Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie. Hij ziet niks in de samenleving die de VVD voor ogen heeft. “Ik wil juist meer rust en aandacht voor elkaar.” Als mensen meer willen werken is dat prima, maar laat het een eigen keuze zijn en zit mensen niet achter de broek, zei hij.

Volgens de ChristenUnie is tijd voor mantelzorg en aandacht voor de opvoeding van kinderen belangrijker dan meer uren per week betaald werk verrichten. “Dat kan in Nederland omdat veel mensen in deeltijd werken”, aldus Bruins. Hij signaleert dat de overheid al bezig is om deeltijdwerk te ontmoedigen. “De belastingkorting voor mensen die werken is toegenomen. Er is steeds minder keuzevrijheid.”

Het kabinet verzocht eerder een werkgroep van ambtenaren om te kijken naar de gevolgen van deeltijdwerk voor de economie en voor de combinatie van werk en privé. Naar verwachting verschijnt het rapport daarover eind dit jaar. Het kabinet moet daarna aan de Kamer vertellen of er maatregelen volgen.

VVD’er Tielen wees erop dat McKinsey berekende dat het bruto nationaal inkomen met tientallen miljarden euro’s per jaar kan stijgen als werknemers iedere week een paar uur extra werken. Zij krijgt bijval van D66. Die meent dat de kinderopvang moet verbeteren zodat ouders meer kunnen werken.

De VVD vindt dat nog meer regels kunnen verbeteren. Extra uren aan de slag moet financieel aantrekkelijker worden. Dat is nu niet altijd het geval doordat werknemers bij een hoger salaris soms het recht op toeslagen en gemeentelijke extraatjes kunnen kwijtraken. Kamerlid Tielen meent dat behalve de kinderopvang ook schooltijden en ouders zelf flexibeler kunnen worden. “In mijn gesprekken met ouders is een van de belangrijkste onderwerpen de schooltijden en het vervoer naar hobby’s en clubjes. Zolang ouders daarin vast blijven zitten, is het lastig om meer uren te gaan werken.”

Lees ook:

Jesse Klaver: ‘Geef alle ouders drie dagen gratis kinderopvang’

Schaf de opvangtoeslag af, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, en biedt ouders in plaats daarvan drie dagen per week gratis opvang. ‘Het moet simpeler.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden