Politiek

Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

Kamervoorzitter Vera Bergkamp tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Kamervoorzitter Vera Bergkamp tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen.

Redactie Trouw

Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat die ‘coronagerelateerd’ was. Volgens Bergkamp is het ‘te zot voor woorden’ dat dit gebeurt. Ze noemt een dreigmail ‘gewoon vreselijk’. De mails zijn volgens haar op personen gericht en bedoeld om mensen bang te maken.

De Kamervoorzitter vindt het afschuwelijk dat politici steeds vaker bedreigd worden. “Bedreigingen zijn niet normaal. Iedereen moet zijn werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen.” Waarom het aantal dreigementen toeneemt, weet Bergkamp niet. Wel ziet ze dat er een verharding plaatsvindt, onder meer op sociale media. Dit heeft volgens haar onder meer te maken met de ontwikkelingen rond het coronavirus.

‘Zorgelijk en onacceptabel’

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt het ‘zorgelijk en onacceptabel’ dat mensen bedreigd worden. Kuiken vindt dat er hard opgetreden moet worden tegen deze bedreigingen. Volgens haar zijn niet alle berichten die ze binnenkrijgt ‘even charmant’. “Maar het gaat niet om mij. Iedereen maakt zich zorgen. Hoe oneens je het ook bent, het is nooit een excuus om te bedreigen.”

Dinsdag werd bekend dat vorig jaar bij het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag 600 keer melding is gedaan van mogelijke bedreiging van politici. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 393 gevallen in 2019. Bij 274 van de meldingen in 2020 ging het volgens het Openbaar Ministerie om een strafbaar feit, tegenover 206 in 2019.

In oktober maakte Bergkamp al maatregelen bekend tegen het stijgende aantal bedreigingen van politici. Een cursus voor parlementariërs om met bedreigingen om te gaan wil zij binnenkort gaan aanbieden. Ook wordt een team dat Kamerleden helpt bij het doen van aangifte uitgebreid.

Lees ook:

Politici vorig jaar vaker bedreigd, regelmatig door kinderen

Bij het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag is vorig jaar 600 keer een melding gedaan van mogelijke bedreiging van politici. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2019.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden