null

Prinsjesdag

Mee naar Prinsjesdag: ‘Dit is wel echt een bucketlist-ding’

Beeld Werry Crone
Wendelmoet Boersema

Vooraf in de fractiekamers

‘Op tijd staan en ‘hoera’ roepen’

Bart Snels met dochter Olga. Beeld Werry Crone
Bart Snels met dochter Olga.Beeld Werry Crone

Olga (12) is vandaag met de trein naar Den Haag gekomen. Papa Bart Snels is sinds 2017 Kamerlid voor GroenLinks. De eerste keer mocht haar moeder mee, toen haar oudste zus, nu is het eindelijk haar beurt. Haar vriendinnen wisten niet precies wat Prinsjesdag inhield, maar Olga wel. “De plannen van het jaar worden bekend.” Papa Snels staat er trots bij te knikken. Als ze straks in de Ridderzaal zit, moet ze van haar vader goed opletten wat anderen doen. “Op tijd staan en hoera roepen.”

De familie Slob Beeld Werry Crone
De familie SlobBeeld Werry Crone

‘Een knipoog van Beatrix’

Marjette Slob-Van der Lek is een ervaren Prinsjesdag-ganger. De vrouw van minister Slob (onderwijs) vergezelde haar man – “Ja, hoeveel keren al, Arie?”. Deze keer zijn dochter Karen (met 23 jaar de jongste van de vier kinderen Slob) en schoonzoon Paul Masséus ook van de partij. Er was nog plek op het balkon. Karen weet nog wat de meeste indruk maakte, tijdens haar eerste keer in de Ridderzaal toen ze elf jaar was. “Ik kreeg een knipoog van Koningin Beatrix toen die weer naar buiten liep.”

Rob Jetten met zus Nicole. Beeld Werry Crone
Rob Jetten met zus Nicole.Beeld Werry Crone

‘Superbijzonder’

Nicole Jetten zat in de stress vanochtend, toen de weg naar de parkeergarage onder het Plein geblokkeerd was door een vrachtwagen. Maar ze is er, en hoe. De jongere zus van D66-fractievoorzitter Rob Jetten heeft een prachtige jurk aan (“dat was wel even werk, om er een te kiezen”). Ze draagt hetzelfde hoedje als haar moeder vorig jaar, die na Robs partner Sjoerd als tweede mee mocht naar Prinsjesdag. “Superbijzonder, om iedereen en ook Máxima in het echt te zien. Dit is wel een bucketlist-ding.”

Onderweg naar Ridderzaal

‘Koning, is het leuk in uw nieuwe huis?’

Nederland, Den Haag, 17 september 2019. Toorenburg met twee dochters. Prinsjesdag. Foto: Werry Crone Beeld Werry Crone
Nederland, Den Haag, 17 september 2019. Toorenburg met twee dochters. Prinsjesdag. Foto: Werry CroneBeeld Werry Crone

Als ze de koning wat mochten vragen? De oudste dochter van Madeleine van Toorenburg (CDA), Linde (16) denkt even na. “Is het leuk in uw nieuwe huis?” Haar zus Jasmijn (14) mocht vorig jaar al mee de Ridderzaal in. Haar hoedje had ze daarom al. Zus Linde was heel snel klaar met shoppen. Verbazingwekkend snel, volgens haar moeder, zelf ook in het zwart-wit. “Ik heb in de eerste winkel een heleboel gepast. Deze was het leukst.”

Na afloop van de Troonrede

Een sluier voor kiesrecht

Kirsten van den Hul en Devika Partiman. Beeld
Kirsten van den Hul en Devika Partiman.

De zelfgemaakte sluier van Devika Partiman (31) draagt de jaartallen 1945, 1948 en 1963. “We vieren 100 jaar Vrouwenkiesrecht, maar vergeten gemakkelijk dat het tot 1963 duurde voor alle vrouwen in Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen kiesrecht hadden.” Partiman kent het PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul van de organisatie ‘Stem op een vrouw’. Tijdens het voorlezen van de Troonrede viel haar op hoe subtiel de wensen van verschillende politieke partijen erdoor heen zijn geweven. “Daar ga je thuis voor de tv toch minder snel naar luisteren.”

Hans Bruijn zijn zoon Jan Anthonie.  Beeld
Hans Bruijn zijn zoon Jan Anthonie.

‘De koning is vast een goede vader’

Zijn zoon Jan Anthonie zat als Senaatsvoorzitter voor het eerst de Verenigde Vergadering voor, en riep het bekende ‘Leve de koning’. Hans Bruijn (volgende week 92 jaar) vond de rust die z’n zoon uitstraalde het mooist. “Ik was natuurlijk wel zenuwachtig. Zo’n eerste keer is spannend. Toen ik naar de koning keek, dacht ik: Jij bent vast een goede vader. Kinderen zijn belangrijker dan de zaken. En dit laatste moet u niet opschrijven, maar volgende keer koop ik een nieuw pak. Ik krimp een beetje.”

Lees ook:
Een Troonrede vol met winstwaarschuwingen

Koning Willem-Alexander heeft in zijn Troonrede benadrukt dat Nederland een land blijft ‘van vrijwilligers en van verstandige compromissen in het brede midden’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden