ProfielMartin van Rijn

Martin van Rijn: Een noeste werker die zijn zaakjes politiek op orde heeft

Minister voor Medische Zorg Martin van Rijn (PvdA) staat de pers te woord na zijn beëdiging. Beeld ANP

Martin van Rijn heeft het liefst dat niemand aandacht besteedt aan het feit dat een PvdA’er toetreedt tot dit centrumrechtse kabinet. Opmerkelijk en veelzeggend is het wel.

Dat Martin van Rijn, een PvdA’er, gisteren door de koning werd beëdigd als de nieuwe minister voor medische zorg, was voor hem zelf ook een grote verrassing. “Er zijn momenten in het leven dat politieke verschillen er niet toe doen”, sprak hij na afloop. “Ik ben opgegroeid met de gedachte dat je er moet staan als er een zwaar beroep op je wordt gedaan.”

En zo is Van Rijn nu officieel lid van het kabinet dat Nederland door de crisis moet loodsen. Hij vormt ­samen met CDA-minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) het ‘coronateam’. Van Rijn heeft bewezen dat hij uitstekend overweg kan met andere bloedgroepen.

Het was oktober 2017, de laatste werkdag voor PvdA-staatssecretaris van zorg Martin van Rijn. Fotografen wachtten hem op bij de uitgang, maar eerst wilde Van Rijn nog een statement maken. Hij kwam aan­gelopen met VVD-minister Edith Schippers, de armen om elkaars schouders geslagen. Ze wilden laten zien: zo hecht was de samenwerking geweest, ondanks hun ­verschil in politieke kleur.

Drie jaar later keert Martin van Rijn (64) terug in de politiek, een wonderlijke politieke ­comeback. Misschien heeft Edith Schippers de premier wel ingefluisterd: dan bel je toch Martin? Van Rijn en VVD’er Rutte hebben in het vorige kabinet samen al heel wat stormen doorstaan. “Een rots in Rutte-II”, zegt de premier.

Koning Willem-Alexander heeft maandag Martin van Rijn beëdigd als nieuwe minister voor medische zorg. Dat gebeurde op Paleis Huis ten Bosch.Beeld ANP

Nachtje doorwerken

In die kabinetsperiode kreeg Van Rijn veel maatschappelijke onrust over zich heen over het decentraliseren van de zorg. Het idee was om de zorg dichter bij de mensen te brengen, maar dat ging gepaard met zware bezuinigingen. In verzorgingshuizen verdwenen meer dan zestigduizend plaatsen. Jeugdzorg werd een taak van de gemeenten, net als maatschappelijke ondersteuning. Geliefd werd hij er niet mee.

Politiek is de Rotterdamse PvdA’er behendig. Hij loodste de wetgeving door het parlement en ving de politieke klappen op. Dat raakte hem soms persoonlijk, zoals toen in 2016 bekend werd dat zijn moeder, die leed aan dementie, in een van de slechtste verpleeg­huizen van Nederland woonde. De VVD beschuldigde hem van het ­bestaan van ‘plascontracten’, ­zonder veel bewijs.

Van Rijn is een klassieke bestuurder. Hij was eerder directeur-generaal zorg op het ministerie van volksgezondheid. Recent werkte hij als hoogste baas van een fusieziekenhuis-in-wording in Delft en Den Haag, een fusie die recent is afgeblazen. Zijn politieke huzarenstuk was de 2,1 miljard euro extra voor de verpleeghuizen. Van Rijn regelde dat er wettelijke minimum-eisen kwamen voor de kwaliteit. Hij wist van meet af aan: dan hangt er ook een prijskaartje aan.

Een nachtje doorwerken is voor de nieuwe minister geen probleem, al kan hij na late vergaderingen zijn ambtenaren niet meer meeslepen naar het café, zoals hij in het vorige kabinet graag deed. Van Rijn hield het dan vaak het langst vol – en las thuis nog wat dossiers. Hij schijnt weinig te slapen. Dat zal hem de ­komende maanden van pas komen.

Lees ook:  

De missie van zorgminister Martin van Rijn: ‘We moeten weer voor elkaar gaan zorgen’

 PvdA-bestuurder Martin van Rijn legde in dit interview uit waarom hij de ouderenzorg drastisch reorganiseerde, omdat hij de zorg ‘beter, betaalbaarder en dichterbij de mensen’ wil maken. Het huidige kabinet borduurt nog steeds voort op het raamwerk dat Van Rijn legde. 

Wie zitten er in het Outbreak Management Team, dat het kabinet van doorslaggevend corona-advies voorziet?

Ministers zijn geen pandemie-experts. Het kabinet vaart daarom voor een groot deel op het advies van het ‘Outbreak Management Team’. Maar wie zitten er in dat team van deskundigen, en wat is hun rol?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden