Lijsttrekkersverkiezing

Martijn van Helvert wil als ‘kandidaat van het zuiden’ het CDA gaan leiden

CDA’er Martijn van Helvert tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld ANP
CDA’er Martijn van Helvert tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Limburger en Tweede Kamerlid Martijn van Helvert vindt dat een katholieke man uit het zuiden het CDA moet aanvoeren.

Jelle Brandsma

Een derde kandidaat heeft zich gemeld voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Limburger en Kamerlid Martijn van Helvert (Sittard, 42) wil graag de kar trekken en concurreert met vicepremier Hugo de Jonge en staatssecretaris Mona Keijzer om de eerste plaats op de kandidatenlijst bij de Kamerverkiezingen in maart.

Van Helvert presenteert zich als een kandidaat van het zuiden. Hij vindt dat een katholiek en zuiderling het CDA weer eens moet aanvoeren. Sinds het vertrek van Maxime Verhagen komen de provincies Brabant en Limburg en katholieken nauwelijks aan bod bij topposities in het CDA. De partij zette bij de laatste Kamerverkiezingen wel veel kandidaten uit die regio op hoge posities op de lijst.

In het AD zegt Van Helvert: “Dat is geen verwijt hoor, je woont waar je woont. Maar ik wil dat er wat te kiezen is. Er zijn geen kandidaten uit Brabant, niet uit Gelderland, niet uit Overijssel. Alleen kandidaten uit ‘Holland’. Ik wil de Randstad en de regio verbinden”. Van Helvert was eerder fractievoorzitter voor het CDA in de Provinciale Staten van Limburg.

Na de verkiezingen wil Van Helvert lid blijven van de Tweede Kamer. Mocht hij de lijsttrekkersstrijd winnen en het CDA daarna ook nog de grootste partij van Nederland maken, dan moet wat hem betreft Wopke Hoekstra, minister van financiën, de nieuwe premier worden. Net als Keijzer sluit Van Helvert na de verkiezingen samenwerking in een coalitie met Forum niet uit. De Jonge is daartegen, hij ‘ziet het niet gebeuren’. Zowel in Brabant als in Limburg werkt het CDA in het provinciebestuur samen met Forum.

De leden van het CDA gaan begin juli digitaal stemmen over wie nummer één moet worden op de lijst. Die wordt tevens de nieuwe partijleider, als opvolger van Sybrand Buma.

Lees ook:

Na acht jaar gaat Mona Keijzer weer voor het CDA-leiderschap

Na Hugo de Jonge vorige week heeft ook de ‘sociaal-conservatieve’ Mona Keijzer zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap bij de CDA. Dat deed ze ook al in 2012.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden