Ad interim

Marnix van Rij interim-voorzitter van het CDA

CDA-interim-voorzitter Marnix van Rij Beeld
CDA-interim-voorzitter Marnix van Rij

Het CDA heeft voormalig partijvoorzitter Marnix van Rij tot interim-voorzitter benoemd tot in ieder geval het congres van komend najaar.

Esther Lammers

Tegelijkertijd is minister van defensie Ank Bijleveld benoemd als buitengewoon adviseur van het bestuur.

Van Rij was tot 2019 lid van de Eerste Kamer voor het CDA. Hij volgt Rutger Ploum op, die onlangs opstapte en daarmee de schuld op zich nam van de mislukte verkiezingscampagne van het CDA. De keuze voor deze interim-voorzitter is opmerkelijk. Van Rij was begin deze eeuw een van de hoofdrolspelers in een koningsdrama dat zich binnen het CDA afspeelde. Van Rij wilde in 2001 als partijvoorzitter zichzelf hoog op de kandidatenlijst zetten voor de verkiezingen van 2002. Zijn doel was uiteindelijk zelf lijsttrekker te worden, omdat hij de beoogde lijsttrekker De Hoop Scheffer ‘te flets’ vond en geen ‘stemmentrekker’.

In reactie hierop ontstond er een machtsstrijd tussen de fractie en het partijbestuur, wat uiteindelijk leidde tot het vertrek van zowel Van Rij als De Hoop Scheffer in het najaar van 2001. Vervolgens werd de onbekende financieel woordvoerder, Jan Peter Balkenende, door CDA’ers uit de zuidelijke provincies naar voren geschoven. Balkenende werd fractieleider en lijsttrekker van het CDA en deed het opvallend goed tijdens de daaropvolgende verkiezingen, waarna hij minister-president werd.

Van Rij werd partner bij advies- en accountantsbureau Ernst&Young en van 2015 tot 2019 was hij lid van de Eerste Kamer, waar ook partijleider Wopke Hoekstra zat. Sinds februari vorig jaar is Van Rij regeringscommissaris op het eiland Sint Eustatius. Hij legt die functie nu neer.

Niemand is groter dan de partij

In een verklaring zegt Van Rij: ‘Het CDA staat voor een grote uitdaging, en dat is de reden dat ik nu graag wil inspringen en mijn steentje bijdragen, want de partij gaat mij aan het hart. Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt bij het CDA, maar daarbij geldt ook dat niemand groter is dan de partij.’

De interim-partijvoorzitter moet samen met minister Ank Bijleveld sturing geven aan een goede evaluatie van het hele verkiezingsproces binnen de partij. Ook zullen ze richting moeten geven aan de doorontwikkeling van de ‘structuur’ en ‘cultuur’ van de partij. Maar het belangrijkste is de opdracht om het ‘gedachtegoed’ van het CDA te bewaken richting de fractie en tijdens de komende formatie.

Van Rij zal Hoekstra de komende formatie-maanden bijstaan. Bijleveld was tijdens het koningsdrama van 2001 net uit de fractie vertrokken om burgemeester in het Hof van Twente te worden. Zij kent juist weer Pieter Omtzigt als streekgenoot goed. Rond dit Kamerlid is de afgelopen weken veel onrust ontstaan, omdat premier Mark Rutte een ‘functie elders’ voor hem opperde tijdens de formatie. Bijleveld moet zorgen voor de verbinding tussen de intern verdeelde partij, en ook Van Rij scherp houden.

Lees ook:

Zwabberend CDA weet nog niet hoe het zich moet herstellen, laat staan of het wil regeren

Het CDA kan de onrust over het Kamerlid Pieter Omtzigt niet gebruiken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden