Formatiecrisis

‘Mariëtte Hamer (PvdA) wordt nieuwe informateur’

SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Beeld ANP
SER-voorzitter Mariëtte Hamer.Beeld ANP

Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-fractievoorzitter van de PvdA, wordt woensdag voorgedragen als nieuwe informateur door de Tweede Kamer. Dat melden verschillende media.

De Kamer debatteert woensdag over het eindverslag van Herman Tjeenk Willink, de vorige informateur. Hij stelde voor dat er een nieuwe informateur komt die op afstand van de actuele politiek staat met ‘een breed sociaal-economisch profiel’, en die gaat werken aan een regeerakkoord op hoofdlijnen.

Hamer is de voorzitter van de SER, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op het gebied van sociaal-economische onderwerpen. In de raad zitten vertegenwoordigers van zowel werkgeversorganisaties als vakbonden. Ze zat van 1998-2014 in de Tweede Kamer voor de PvdA. Ze was tussen 2008-2010 fractievoorzitter.

Vertrouwenscrisis

Verscheidene fractievoorzitters zijn al benaderd over de benoeming van Hamer tot informateur. Daar was geen bezwaar. Een andere naam die de ronde deed om informateur te worden was die van Kim Putters. Hij is de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Putters was, net als Tjeenk Willink en Hamer, actief voor de PvdA.

Normaliter komt de informateur uit de partij die bij de verkiezingen het grootste is geworden. Eerder waren er verkenners van VVD en D66 aangesteld, de grote winnaars van de verkiezingen. Maar dat liep volledig mis en er ontstond een vertrouwenscrisis. Mede daarom wordt nu buiten deze twee partijen gekeken naar een informateur.

Lees ook:

Rutte komt niet met radicale nieuwe ideeën, maar omarmt eindelijk kleine veranderingen

Is Mark Rutte erin geslaagd zichzelf te herscheppen? Na het interview bij Nieuwsuur moet de conclusie luiden: nog niet echt. De wijzigingen die Rutte voorstelde zijn eerder correcties van politieke gewoontes die langzamerhand uitgroeiden tot politieke problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden