ReportageMaatschappelijke diensttijd

Maatschappelijke diensttijd is ook: complimentjes uitdelen op straat in Utrecht

Fleur Wiltenburg (links) en Mariëlle de Bruijn delen complimentjes uit op de Utrechtse Oudegracht. Beeld Maarten Hartman
Fleur Wiltenburg (links) en Mariëlle de Bruijn delen complimentjes uit op de Utrechtse Oudegracht.Beeld Maarten Hartman

Tijdens een actiedag in Utrecht gaan jongeren de straat op om anderen te helpen of een goed gevoel te geven.

Marleen ten Hoedt

Drie meiden staan midden op de brug op de Utrechtse Oudegracht. Ze houden een transparant plastic tasje vast met daarin krantenpapiertjes. Daarop staan complimenten. Die delen ze uit aan voorbijgangers. Dit is hun manier om mee te doen aan de maatschappelijke diensttijd.

Al tienduizend jongeren nemen deel, of hebben zich inmiddels aangemeld. Het is een idee van de ChristenUnie dat het kabinet officieel pas volgend jaar uitvoert maar waarmee op experimentele basis is begonnen.

De deelnemende jongeren in Utrecht zijn enthousiast. The Next Generation heet hun project, waarin ze ervaring kunnen opdoen met sociaal ondernemen. Op deze dag komen de 29 deelnemers bij elkaar, het is actiedag. Naast het groepje dat complimenten uitdeelt gaan andere jongeren langs het bejaardentehuis voor het spelen van bingo of halen pakketten op bij de voedselbank. De thema’s voor deze actiedag: duurzaamheid, armoede, arbeidsparticipatie en sociale cohesie. De complimenteuze dames kiezen voor het laatste.

Met complimenten als ‘Wat zie je er goed uit vandaag’, ‘Succes vandaag’, ‘Je bent uniek’, ‘Geniet van je dag’, hopen de meiden mensen op straat een goed gevoel te geven en ze hopen dat de complimenten worden doorgegeven aan een ander, met als doel mensen verbinden.

Maysa Amjahad (18) heeft bijna al haar complimenten uitgedeeld. De reacties van passanten zijn verschillend: “Sommige mensen denken dat we iets willen verkopen. Anderen bedanken me vriendelijk en krijgen een lach op hun gezicht.” Amjahad, net klaar met het mbo, heeft een tussenjaar. “Op school zag ik een poster over het project sociaal ondernemen van The Next Generation.” Ze besloot zich aan te melden: “Ik wil iets voor een ander betekenen, maar ook groeien als persoon. Zoals vandaag, dingen doen die buiten mijn comfortzone liggen. Zo krijg ik hopelijk ook een beter beeld van wat ik wil gaan doen na deze vier maanden.”

Het programma duurt vier maanden en bestaat uit drie onderdelen. Miriam Frantzen (30), projectbegeleider van The Next Generation: “We leren jongeren wat sociaal ondernemen is. Van tevoren geven de deelnemers hun eigen drijfveren aan. Hier gaan ze dan tijdens de cursus aan werken.”

Netwerken

Van de 29 deelnemers komen er twee vanuit school. Fleur Wiltenburg (16) doet de opleiding sociaal werk aan ROC Midden Nederland. “Het spreekt me aan dat ik mijn eigen ideeën mag aandragen. Ik zou het andere jongeren ook aanraden, omdat je hier veel kunt leren en meer uit jezelf kan halen.”

Het is dan ook niet zomaar vrijwilligerswerk. In het programma wordt inhoudelijk gewerkt om ideeën te ontwikkelen en persoonlijke groei te stimuleren volgens Hedda Fleerakkers (30), projectleider bij The Next Generation. “Hier creëer je iets vanuit jezelf. Binnen onze groep zijn daarnaast veel uiteenlopende jongeren. Ze kunnen ook elkaar inspireren en van elkaars netwerk gebruik maken.”

Ondertussen zijn de drie meiden door de complimenten heen. Ze hebben er met z’n drieën honderdvijftig uitgedeeld. Fleur Wiltenburg: “Nu maar hopen dat mensen het doorgeven en dat ze niet in de prullenbak belanden.”

Lees ook:

Zorgen in de Tweede Kamer over ruime subsidie voor maatschappelijke diensttijd

VVD en D66 houden twijfels over de maatschappelijke diensttijd voor jongeren. De doelen zijn onduidelijk, en veel projecten draaien voor 100 procent op subsidie, is de klacht.

Paul Blokhuis: Van mij mag een pakje sigaretten wel twintig euro kosten

“Leiderschap is volgens mij een goed dienaar zijn. Dienen is niet soft. Dat gaat over jouw bijdrage aan de wereld, en het ontmoeten van anderen. Daarom geloof ik ook zo in de maatschappelijke diensttijd voor jongeren.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden