SP

Lot SP-jongerenclub ROOD in handen van partijraad

null Beeld x
Beeld x

De SP organiseert vrijdag een extra partijraad, waar onder meer wordt gestemd over het lot van SP-jongerenclub ROOD. Het partijbestuur en de jongerentak ROOD liggen al weken overhoop, kern van de zaak is de nieuwe voorzitter van ROOD, Olaf Kremerink.

Redactie

Kremerink wordt er door het partijbestuur van beschuldigd een “zolderkamercommunist” te zijn. Het bestuur zette Kremerink uit de partij wegens banden met het Communistisch Platform en het Marxistisch Forum, die door de SP als partijen wordt gezien. De SP accepteert niet dat leden ook van een andere partij lid zijn, dus werd Kremerink met een aantal medestanders geroyeerd. Een van hen was Robin de Rooij, die later ook werd benoemd tot bestuurslid van ROOD.

Door het royement van Kremerink kan hij volgens het partijbestuur helemaal geen voorzitter van ROOD worden. Alleen SP-leden mogen lid worden van de jongerentak, maar toch werd Kremerink gekozen. Daarop besloot het partijbestuur in te grijpen. De geldkraan van ROOD werd dichtgedraaid en de ondersteuning werd opgeschort. “In feite bestaan we dan niet meer”, zegt oud-ROOD-voorzitter Arno van der Veen. Wel sprak zowel het SP-bestuur als de top van ROOD uit dat ze met elkaar in gesprek willen. Volgens Kremerink waren die gesprekken “verre van productief”.

Stemmen

Om de impasse te doorbreken, moet een ingelaste partijraad stemmen over onder andere het besluit van het partijbestuur om de banden op te schorten met ROOD. Uit stukken in handen van het ANP blijkt dat aan de partijraad, bestaande uit verschillende afdelingen, wordt gevraagd of ze het optreden van het bestuur steunen. Het bestuur vraagt de raad ook of het “programma en de werkwijze” van het Communistisch Platform niet te rijmen vallen met de SP-beginselen. Daarnaast wordt voorgesteld een commissie in te stellen om onderzoek te doen naar de relatie tussen de SP en ROOD. Ook moet er geld komen voor jongerenactiviteiten binnen de partij.

Er is veel te doen om een ‘feitenrelaas’ dat is opgesteld in de aanloop naar de partijraad. Het gaat om een tijdlijn waarin de acties van de rebellerende SP’ers, waaronder Kremerink en De Rooij, uiteen worden gezet. In het document, gedeeld onder SP-leden, wordt opgetekend hoe de jongeren volgens het bestuur de macht in de partij zouden willen overnemen. Het Communistisch Platform schrijft bijvoorbeeld aan leden hoe het de SP en ROOD wil “transformeren op een communistische, democratische basis”. Volgens Kremerink zijn in dat document “sommige dingen uit hun verband gerukt, terwijl er aan de andere kant verbanden worden gelegd die er niet zijn”. Veel losse zaken, waaronder een meme-pagina op Facebook, worden “gelinkt aan een soort communistisch complot”, aldus de ROOD-voorzitter.

Leden van het partijbestuur waren niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

Royement leden met communistische sympathieën legt een strijd om de ziel van de SP bloot

Binnen de SP is tweedracht ontstaan over leden met communistische sympathieën. Het conflict gaat ook over eventuele toekomstige regeringsdeelname van de socialisten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden