Veiligheid

Lokale bestuurders moeten betere bescherming krijgen

Minister van binnenlandse zaken Hanke Bruins Slot. Beeld Lex van Lieshout, ANP
Minister van binnenlandse zaken Hanke Bruins Slot.Beeld Lex van Lieshout, ANP

Lokale bestuurders krijgen betere bescherming tegen bedreigingen en criminele ondermijning. Dit schrijft minister van binnenlandse zaken Bruins Slot in een brief aan de Tweede Kamer.

Marc Dorenbos

“De verruwing in het publieke debat, het soms ongefundeerd ventileren van meningen op online platformen en de verharding van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit maakt het werk van politieke ambtsdrager en ambtenaar allesbehalve vanzelfsprekend”, aldus Bruins Slot.

Zo wil de minister de beveiliging rondom woningen van lokale bestuurders, met name burgemeesters, verbeteren. Zij krijgen daar soms te maken met agressief gedrag, iets wat Bruins Slot “onacceptabel” noemt.

Ook moet de weerbaarheid van bestuurders omhoog. Dit wil de minister doen via nieuwe inwerkprogramma’s en het verhogen van bewustwording en aangiftebereidheid. Zo zou er een duidelijke norm moeten komen die grenzen stelt wat nog aanvaardbaar is bij de behandeling van ambtenaren en lokale bestuurders.

Verder wil Bruins Slot kwetsbaarheden binnen gemeentelijke organisaties blootleggen. Criminelen maken misbruik van kwetsbare processen als vergunningen aanvragen en grondtransacties, waardoor gemeenten onbewust criminelen kunnen faciliteren.

Een juridisch steunpunt voor gemeente moet voorkomen dat criminelen wettelijke procedures misbruiken om ambtenaren te intimideren. “De (georganiseerde) criminaliteit beschikt vaak over diepe zakken waarmee dure juridische kennis ingeschakeld kan worden om druk uit te oefenen op een overheidsorganisatie. We moeten voorkomen dat gemeenten niet opgewassen zijn tegen dit juridische geweld” schrijft de minister.

Lees ook:

Ook provinciale politici hebben last van intimidatie en bedreigingen

Lange tijd opereerden Statenleden in de luwte, maar aan de vooravond van de verkiezingen wordt duidelijk dat ze veelvuldig worden lastiggevallen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden