Lijststrekkerschap

Liane den Haan nieuwe lijsttrekker 50PLUS

Liane den Haan eerder tijdens een persconferentie van 50Plus. Beeld ANP
Liane den Haan eerder tijdens een persconferentie van 50Plus.Beeld ANP

Liane den Haan is de nieuwe lijsttrekker van 50PLUS. Op een digitale ledenvergadering werd ze zaterdag met 52 procent van de stemmen gekozen. Aan haar de taak om de gehavende partij door de verkiezingen van maart te loodsen.

Den Haan is de favoriet van het partijbestuur onder leiding van Jan Nagel, die haar in augustus naar voren schoof. Ze versloeg de huidig voorzitter van de vierkoppige fractie Corrie van Brenk, die 42 procent van de stemmen kreeg. Den Haan is nieuw op het Binnenhof en straks een van de weinige vrouwelijke lijsttrekkers. Ze volgt Henk Krol op, die voor de zomer met ruzie vertrok en een eigen partij heeft opgericht.

De digitale ledenverkiezing verliep alleen niet vlekkeloos, waarmee 50Plus zich nu kan meten met het CDA. Kandidaten kregen twee minuten om zich te presenteren, daarna 20 seconden om te stemmen. Dat leek voor een aantal leden te hoog gegrepen, onder wie huidig Kamerlid Leonie Sazias die problemen met haar verbinding had. Zij was eerst kandidaat maar steunde Den Haan en niet haar Kamercollega Van Brenk. Van de 4000 leden hadden zich ook slechts 440 aangemeld om te stemmen, 362 leden brachten hun stem uit.

Met Den Haan kiezen de leden voor een gematigd standpunt op een van de speerpunten van 50Plus: de pensioenen. Den Haan steunde in haar vorige functie als Anbo-directeur het pensioenakkoord, dat afgelopen jaar zo moeizaam tot stand kwam. Van Brenk is tegen. Zij zal naar alle waarschijnlijkheid na de verkiezingen stoppen, zoals ze eerder aangaf.

Door alle interne twisten zakte de ouderenpartij sterk in de peilingen tot één of twee zetels. Ook verloor ze een vijfde van haar leden. Of er met Den Haan een einde komt aan de verdeeldheid binnen de partij is de vraag. Het bestuur van 50Plus Overijssel zegde haar lidmaatschap van de landelijke partij op, uit onvrede rond de gang van zaken bij de lijsttrekkersverkiezingen, meldde RTV Oost.

Gewezen lijsttrekker Henk Krol heeft met Henk Otten (voorheen Forum voor Democratie) een nieuwe partij opgericht die nu op een zetel in de peilingen staat.

Lees ook:
50Plus twist over pensioen, een ‘kroonjuweel’

Als Liane den Haan lijsttrekker wordt van 50Plus, zal de houding tegenover het pensioenakkoord veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden