null Beeld

FramingLeiderschap

Leiderschap veronderstelt dat er volgers zijn

Hans de Bruijn

De coronacrisis is een leiderschapscrisis, dat is het frame van Thierry Baudet. Al die ‘figuren’ die in Nederland de leiding hebben, zijn ‘per ongeluk’ op die plaatsen gekomen. Er is ‘onkunde’, men is ‘afgericht in afwachten’. Er wordt niet geleerd van Aziatische ervaringen.

Wat ís leiderschap eigenlijk?

Het begrip veronderstelt dat er ook volgers zijn. Dat zijn wij en wij doen er natuurlijk toe. Je bent er als leider niet voor jezelf, je bent er voor ons. Het succes van een leider wordt ook heel erg door ons bepaald. Dus hebben managementgoeroes het over leadership, maar ook over followership.

De coronacrisis laat zien hoe belangrijk goed volgerschap is. Thuisblijven, ook als dat heel erg saai is. Een briefje in het portiek ophangen – dat je boodschappen voor anderen kunt doen. Nieuwe initiatieven ontplooien voor online onderwijs. Een beetje aardig zijn op sociale media. Je abonnement bij de kleine sportschool niet tussentijds opzeggen. Het draagt allemaal bij aan de bestrijding van de coronacrisis. We zien het overal gebeuren.

Dat is ook leiderschap: dat een heel land zich onder jouw leiding verantwoordelijk voelt en in beweging komt om de crisis het hoofd te bieden.

Dat lukt Trump voorlopig nog niet – die gooit regelmatig, met zijn getwitter, weer olie op het vuur. In Nederland lukt het Mark Rutte wel. Hij benadrukt het keer op keer: 17 miljoen Nederlanders moeten de crisis bestrijden.

De coronacrisis is geen leiderschapscrisis.

Hans de bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden