Kamervragen

Kuipers laakt Kamervragen Van Haga over 'smadelijke' berichten

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).  Beeld ANP
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).Beeld ANP

Zorgminister Ernst Kuipers heeft in een brief aan de Tweede Kamer zijn zorgen geuit over de inhoud van de vele Kamervragen die het Kamerlid Wybren van Haga de afgelopen tijd heeft gesteld.

Redactie Trouw

Niet alleen het hoge aantal vragen vormt een probleem, Kuipers maakt zich vooral zorgen over de ‘formulering’ van de vragen en "het negatieve effect van dergelijke (smadelijke) uitlatingen op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen". Het gaat daarbij onder anderen om RIVM-directeur Jaap van Dissel.

“Hierbij lijkt onvoldoende rekenschap te worden gegeven van het negatieve effect van dergelijke (smadelijke) uitlatingen op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Ik vind dit niet gepast”, schrijft Kuipers bij de beantwoording van Kamervragen over vermeende betalingen aan Van Dissel door de Stichting Open Nederland.

Niet alleen was het al overduidelijk dat het bankafschrift waar de berichtgeving op gestoeld was volkomen nep was, later trokken de brengers van het nieuws - podcastmakers Yves Gijrath en Erik de Vlieger - de berichtgeving in en gingen daarbij door het stof. "Het is zeer zorgwekkend dat Kamerleden deze (smadelijke) uitlatingen zonder enige kritische kanttekening voor waar aannemen", zegt Kuipers in antwoord op vragen over de aantijgingen.

In een begeleidend briefje bij de beantwoording uit de minister zijn onvrede over stellingen die "worden geponeerd over individuele personen, die niet worden onderbouwd en waarbij wordt verwezen naar bronnen die evenmin enige bewijs bieden". Kamerleden die zich hieraan schuldig maken, houden volgens Kuipers niet genoeg rekening met de consequenties van dit soort uitlatingen.

Bedreigingen

Het is niet voor het eerst dat ministers zich uitspreken over de omgang van Kamerleden met ambtenaren en deskundigen die de overheid bijstaan. Van Dissel werd in de coronacrisis ernstig bedreigd. Verscheidene Kamerleden en ministers leggen inmiddels een link tussen bedreigingen door burgers en uitspraken die door populistische politici worden gedaan.

Niet alleen de toon van de Kamervragen zijn Kuipers een doorn in het oog. Hij vindt het belangrijk schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden goed te beantwoorden, maar ‘het aantal en de frequentie van de vragen die het lid Van Haga recent stelt (is) van dien omvang dat ze een enorm beslag leggen op de ambtenaren van mijn ministerie.’

Van Haga werd in 2021 gekozen als Kamerlid voor Forum voor Democratie, een partij waarbij hij zich aansloot nadat hij uit de VVD-fractie was gezet. Inmiddels is hij afgesplitst van FvD, en vormt hij met twee andere oud-Forum-politici zijn eigen fractie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden