Voorzitter Chris van Dam tijdens de presentatie van het eindverslag van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. De commissie was ingesteld om onderzoek te doen naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. Beeld ANP
Voorzitter Chris van Dam tijdens de presentatie van het eindverslag van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. De commissie was ingesteld om onderzoek te doen naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag.Beeld ANP

GoedemorgenMisstanden

Kritische Kamerleden Van Dam (CDA) en Bosman (VVD) beloond met Prinsjesprijs

Chris van Dam en André Bosman, de voorzitters van twee Kamercommissies die misstanden blootlegden in de werkwijze van de overheid, worden beloond met de Prinsjesprijs. Die werd uitgereikt door juryvoorzitter Jetta Klijnsma, commissaris van de koning in Drenthe.

Oud-CDA-Kamerlid Van Dam en voormalig VVD-parlementariër Bosman krijgen de prijs voor hun werk als voorzitters van de ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag en de tijdelijke commissie uitvoeringsorganisaties. Volgens de jury hebben de twee ‘het parlement een spiegel voorgehouden’ en hebben ze ‘een aanzet gegeven voor de Tweede Kamer om beter te functioneren’.

Belang van tegenmacht

De Prinsjesprijs wordt sinds 2013 elk jaar uitgereikt aan een politicus die van bijzondere betekenis is (geweest) voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland. Dit jaar wilde de jury het belang van ‘tegenmacht’ benadrukken door volksvertegenwoordigers te belonen die zowel het kabinet als de gehele overheid controleren. Volgens het juryrapport ‘vereist de uitvoering van deze essentiële controlerende functie een grote mate van kennis, vaardigheid, doorzettingsvermogen en ervaring’.

Zowel Bosman als Van Dam keerden in maart niet meer terug in de Tweede Kamer. De VVD voert een beleid waarin Kamerleden in principe na twee termijnen niet terugkeren. Bosman zat al elf jaar in de Kamer. Van Dam kreeg een lage plaats op de CDA-lijst. Zijn campagne om met voorkeursstemmen alsnog gekozen te worden, was onvoldoende succesvol.

Lees ook:

Chris Van Dam: ‘CDA is soms te conservatief’

CDA-Kamerlid Chris van Dam staat op een onverkiesbare plaats en wil met voorkeurstemmen de Kamer in. Hij vindt dat een jurist en een progressiever geluid in de fractie thuishoren.

Afscheidsinterview André Bosman en SP’er Ronald van Raak: ‘Verdrietig hoe slecht het met de eilanden gaat’

Ronald van Raak en André Bosman waren altijd welkom bij de burgers op de Caribische eilanden, ondanks hun harde woorden. Maar er zijn genoeg lokale politici die opgelucht ademhalen nu deze Kamerleden stoppen met hun werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden