Politiek

Koopkrachtreparatie voor ouderen wordt breed gesteund in de Kamer

Premier Mark Rutte tijdens de voortzetting van het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens de voortzetting van het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.Beeld ANP

Onder druk van de oppositie én coalitie zegt het kabinet uiteindelijk toe op zoek te gaan naar een koopkrachtreparatie voor met name oudere Nederlanders.

Jeannine Julen

Noodgedwongen gaat het nieuwe kabinet op zoek naar mogelijkheden om de koopkracht van met name oudere Nederlanders te herstellen. Dinsdag nog wekte VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans de indruk dat de coalitie zich hard wil maken voor een snelle koopkrachtverbetering voor alle Nederlanders. Maar een dag later drukt haar politiek leider in eerste instantie elk sprankje hoop hierop direct de kop in. Hij kan geen garanties geven, zegt premier Mark Rutte vlak na aftrap van het debat over de regeringsverklaring. Naar de voorstellen van de oppositie gaat hij kijken. En de mogelijkheden om dit jaar nog met een compensatie voor de hoge inflatie te komen zijn beperkt, aldus de premier.

Uiteindelijk zwicht Rutte na vijf moties over precies hetzelfde onderwerp: ouderen die hun AOW niet zullen zien meestijgen met de geplande 7,5 procent verhoging van het minimumloon. Als het aan de PvdA en PVV ligt, veegt het kabinet dit plan van tafel. SP, de fractie Den Haan en de vier coalitiepartijen verzoeken het kabinet om de ouderen in ieder geval te compenseren voor de stijgende prijzen. De coalitie stelt een verdere verhoging van de ouderenkorting of de zogeheten IOAW voor, een aanvullende uitkering voor 50-plussers op bijstandsniveau. Ook het verhogen van de AOW zelf behoort wat VVD, D66, CDA en de ChristenUnie betreft tot de mogelijkheden. De partijen vragen het kabinet om bij de Voorjaarsnota, als de overheidsfinanciën weer tegen het licht worden gehouden, met voorstellen te komen.

‘Waar is dit debat voor nodig?’

Maar al snel in de ochtend, het debat is nog geen uur bezig, laat premier Rutte merken eigenlijk niet veel te voelen voor koopkrachtreparatie op zeer korte termijn of het schrappen van de AOW-ontkoppeling. Ook al doet de oppositie, van links tot rechts, steeds weer een beroep op zijn kabinet om de ontkoppeling los te laten. Waar is dit debat nog voor nodig, vraagt GroenLinks-leider Jesse Klaver na de zoveelste opmerking van Rutte dat hij geen harde toezeggingen gaat doen. Die uitgestoken hand van het kabinet-Rutte IV waar bewindslieden zo geregeld over reppen, zegt SP-leider Lilian Marijnissen later nog, heeft de oppositie in dit debat niet gezien.

Ondanks zijn stelligheid gooit Rutte de deur naar het schrappen van de AOW-ontkoppeling niet meteen dicht. In de toekomst kan dat nog komen, lijkt hij te willen zeggen. Niet alleen uit beleefdheid. “Maar ook vanuit de politieke rationaliteit van de senaat, waar dit kabinet bij lange na geen meerderheid heeft.” Waarom het kabinet niet direct meegaat met de wensen van de oppositie, laat zich raden. Het terugdraaien van de ontkoppeling kost het kabinet structureel 2,4 miljard euro. Dat is jaarlijks een miljard meer dan er is gereserveerd voor het plan om het minimumloon te verhogen.

Belast vermogende bedrijven dan meer om deze kosten op te hoesten, zeggen linkse partijen. Haal geld uit de miljardenfondsen die bedoeld zijn om de klimaat- en stikstofcrisis te bezweren, suggereren ze op rechts. Waar het geld ook vandaan komt, het kabinet-Rutte IV kan onder druk van de oppositie en coalitie niet anders dan broeden op een koopkrachtplan.

Lees ook:

Nibud: Koopkracht krijgt een knauw, huishoudens krijgen maandelijks 40 euro minder te besteden

Nederlandse huishoudens gaan er dit jaar fors op achteruit in de portemonnee, omdat tal van zaken duurder zijn geworden. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft uitgerekend dat gezinnen het maandelijks gemiddeld met zo’n 40 euro minder moeten doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden