Wopke Hoekstra presenteerde vanmiddag het koffertje in de Tweede Kamer, met daarin de miljoennota.

PrinsjesdagMiljoenennota

‘Koopkracht stijgt met gemiddeld 2,1 procent’

Wopke Hoekstra presenteerde vanmiddag het koffertje in de Tweede Kamer, met daarin de miljoennota.Beeld ANP

Nederland staat er economisch nog altijd goed voor, maar de vooruitzichten worden vertroebeld door oplopende handelsspanningen en de naderende brexit. “We bevinden ons in economische veranderlijke tijden”, aldus minister Wopke Hoekstra (Financiën) bij het aanbieden van de miljoenennota in het traditionele koffertje in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Redactie

De economie blijkt evenwel robuust en groeit nog altijd, zij het iets minder sterk dan voorheen. Dat stelt het kabinet in staat te blijven investeren in de samenleving, onder meer in de woningmarkt, de jeugdzorg en defensie. Daarnaast gaan de lasten voor huishoudens structureel met 3 miljard euro omlaag.

Koopkracht

Mensen hebben volgend jaar gemiddeld 2,1 procent meer te besteden. Althans, dat verwacht het kabinet. De koopkracht zou stijgen door de belastingmaatregelen van het kabinet, maar ook door loonstijgingen.
Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden gaan er dan ook minder op vooruit, gemiddeld met 1,2 procent.
Tot de maatregelen van het kabinet behoren de geleidelijke overgang naar een zogenoemd tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting (met dus twee heffingen tot een bepaald inkomen), de verhoging van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting.

Met 2,5 miljard euro aan lastenverlichting voor huishoudens wil het kabinet werken aantrekkelijker maken en ervoor zorgen dat mensen meer overhouden van wat er binnenkomt, laat minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten.

Of iemand er in koopkracht op vooruit gaat of niet, hangt uiteindelijk meer af van veranderingen in zijn of haar persoonlijke situatie en van de ontwikkelingen van de economie, benadrukt het kabinet.

Investeren

Zolang de economische omstandigheden het toelaten wil het kabinet blijven investeren in de toekomst van Nederland, en er tegelijkertijd voor zorgen dat de burger meer te besteden krijgt. Vooral werkenden kunnen rekenen op lagere lasten, omdat zij volgens het kabinet de gevolgen van de economische crisis het zwaarst hebben gevoeld.

Volgens Hoekstra houdt Nederland zich knap staande in een wereld waar de economische en geopolitieke onrust toeneemt. De economie blijft naar verwachting in 2020 groeien, zij het in een iets lager tempo dan dit jaar.

De minister prijst zich met name gelukkig omdat de werkgelegenheid erg hoog is. “Veel mensen die één of twee jaar geleden hun dagen nog vulden met het reageren op vacatures, fietsen of rijden nu naar werk”, zegt de minister. “Dat is enorm belangrijk voor veel gezinnen.”

Komend jaar komt extra geld beschikbaar voor onder meer betaalbare woningen, defensie, jeugdzorg en het versneld afbouwen van de gaswinning in Groningen. Het kabinet maakte vorige week bekend dat de gaskraan niet pas in 2030 helemaal dichtgaat, maar waarschijnlijk al in 2022. Hoewel de overheidsuitgaven volgend jaar harder stijgen dan de inkomsten uit belastingen, houdt Nederland een overschot op de begroting. Dat wordt wel fors kleiner, 3,4 miljard euro tegen 10 miljard euro in 2019. De staatsschuld daalt verder, en komt uit op minder dan de helft van de totale omvang van de Nederlandse economie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zorgtoeslag omhoog

De zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog. De uitkering, die mensen met een kleinere portemonnee moet helpen de zorgkosten te betalen, stijgt tientallen euro’s meer dan de zorgpremie.

Het kabinet wil dat ook Nederlanders met een lager inkomen profiteren van de toenemende welvaart, laat het ministerie van Volksgezondheid op Prinsjesdag weten. Het verhoogt daarom de zorgtoeslag van alleenstaanden met 67 euro per jaar, ruim vijfenhalve euro per maand. Gezinnen gaan er 95 euro op vooruit.

De zorgtoeslag zou al ongeveer 3 euro per maand omhooggaan, om de even grote stijging van de zorgpremie te compenseren. Het kabinet doet daar een schepje bovenop. Het eigen risico blijft de hele kabinetsperiode gelijk.

De premie stijgt omdat de zorg steeds duurder wordt. De totale zorgkosten bedragen volgend jaar 88 miljard euro, 3 miljard meer dan dit jaar. Om de kosten te drukken, blijft het kabinet onder meer onderhandelen met fabrikanten van geneesmiddelen om lagere prijzen te bedingen.

Ook de zorg komt tal van handen tekort. Het kabinet trekt nog eens 50 miljoen euro uit voor het aantrekken en opleiden van nieuw personeel. Daarvoor lag al 370 miljoen klaar. Eerder dit jaar werd al bekend dat de jeugdzorg 300 miljoen euro extra krijgt. Voor de verbetering van de zorg in verpleeghuizen bleek al een half miljard uitgetrokken. De gezondheidszorg moet op de schop om de vergrijzing, de personeelstekorten en tal van andere veranderingen op te vangen. Het kabinet gaat daarover nadenken en komt voor volgende zomer met plannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden