Algemene Beschouwingen

Klaver wil af van scorebordpolitiek

Jesse Klaver tijdens de Algemene Beschouwingen Beeld ANP
Jesse Klaver tijdens de Algemene BeschouwingenBeeld ANP

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil af van de ‘scorebordpolitiek’ waar ook zijn eigen fractie jarenlang volop aan heeft meegwerkt. “Ik stap uit die mal”, kondigt Klaver aan.

Wilma Kieskamp

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil af van de ‘scorebordpolitiek’ waar ook zijn eigen fractie jarenlang volop aan heeft meegwerkt. “Ik stap uit die mal”, kondigt hij aan.

Klaver roept de rest van de Tweede Kamer op om op een meer constructieve manier politiek te bedrijven. “De eerste willen zijn, het debat willen winnen, te veel bezig zijn met wie de winnaar is in plaats van de problemen op te lossen” is volgens hem de dominante stijl op het Binnenhof.

Dat moet veranderen, vindt de linkse oppositieleider, die zegt dat hij deze zomer na de geboorte van zijn derde kind aan zelfreflectie heeft gedaan. Klaver verbouwde in het zomerreces zijn huis, maar dacht tegelijkertijd na over zijn vak.

Klaver steekt de hand in eigen boezem. Zijn eigen fractie is op dit moment de recordhouder ‘moties indienen’: meer dan zeshonderd in een jaar. Ook in het aanvragen van plenaire debatten is GroenLinks ‘bijna hofleverancier’. Twee derde van die debatten is te snel aangevraagd, constateert hij. GroenLinks liet zich te vaak leiden door de wens om als aanvrager van een debat als eerste te mogen spreken. “Alsof dat de mensen in het land iets interesseert, wie de eerste is.”

Zijn bekering bevatte een subtiel verwijt naar concurrent PvdA. “Ik wilde een maand geleden nog strategisch tegen een begroting van het kabinet stemmen, maar het is beter om een inhoudelijke strijd te voeren”. De PdvA heeft daar wel mee gedreigd, als er geen extra geld voor lerarensalarissen komt.

Lees ook:
Een Troonrede met winstwaarschuwingen

Koning Willem-Alexander heeft in zijn Troonrede benadrukt dat Nederland een land blijft ‘van vrijwilligers en van verstandige compromissen in het brede midden’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden