Kindervragenuur

Kinderen nemen de Tweede Kamer over met indringende vragen aan ministers

Een leerling uit Almere vroeg aan minister Hugo de Jonge of hij en zijn klasgenoten in de toekomst makkelijk aan een huis kunnen komen. Beeld ANP
Een leerling uit Almere vroeg aan minister Hugo de Jonge of hij en zijn klasgenoten in de toekomst makkelijk aan een huis kunnen komen.Beeld ANP

150 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 maakten dinsdag voor even de dienst uit in de Tweede Kamer. Ze mochten verschillende ministers het hemd van het lijf vragen over onder meer de oorlog en de stijgende prijzen.

Vera Brouwer

Het gebeurt niet vaak dat ministers even van hun à propos zijn wanneer er iemand bij de interruptiemicrofoon staat. Maar minister Karien van Gennip (sociale zaken en werkgelegenheid) was dinsdag zichtbaar geraakt; niet door een Kamerlid, maar door een jong meisje. “Wat kunnen wij eraan doen als onze ouders de rekening niet meer kunnen betalen?”, vroeg de basisschoolleerling uit Nijmegen.

Een bijzonder gezicht: niet de gekozen volksvertegenwoordigers vulden de stoelen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, maar 150 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit Woudsend, Arnhem, Nijmegen, Almere en Ede. De kinderen kregen een uur lang de tijd om ministers het hemd van het lijf te vragen tijdens het kindervragenuur, dat georganiseerd wordt rond de internationale dag van de rechten van het kind.

Het kindervragenuur is een initiatief van D66-Kamerlid Rens Raemakers. Het vragenuur wordt sinds 2018 jaarlijks gehouden met als doel om jongeren eerder te betrekken bij de politiek en om beter naar hen te luisteren.

Pittige vragen

“Dank u wel, mevrouw de voorzitter.” Het klinkt schattig uit de kindermonden, maar de vragen die vervolgens gesteld werden, waren dat allesbehalve. Vragen over volwassen thema’s zoals huisvesting, het klimaat, de oorlog, het lerarentekort en de stijgende prijzen vlogen voorbij. “Pittige vragen, die hier ook gesteld worden door Kamerleden”, zei Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

De leerlingen uit Nijmegen wilden weten wat de regering aan de hoge prijzen gaat doen. Verantwoordelijk minister Van Gennip legde uit waardoor het komt dat alles duurder is en wat mensen thuis zelf kunnen doen, zoals de kachel lager zetten en minder lang douchen. “Dingen die je vast ook van je ouders hoort.”

De kinderen namen niet snel genoegen met de antwoorden. Het Nijmeegse meisje had al een vraag gesteld, maar stak toch nog een keer haar hand op. “Best stoer om dat te doen”, zei de Kamervoorzitter. Het maakte indruk op Van Gennip. “Het is heel erg als je ouders de rekening niet kunnen betalen. Ik snap dat je daar zorgen over hebt”, antwoordde de minister. “Maar eigenlijk zou je je daar geen zorgen over moeten maken, maar ík moet dat doen en dat doe ik ook.”

Het was een apart schouwspel, met scherpe en directe vragen van kinderen die nog maar net met hun hoofd boven de interruptiedesk uitstaken. De antwoorden daarentegen waren soms minder duidelijk.

‘Dit is anders’

Zelfs de premier, die normaal gesproken met verve de Kamer te woord staat, moest zoeken naar woorden. “Ik hoor de minister-president aarzelen, dat komt niet vaak voor”, zei Kamervoorzitter Bergkamp. “Kamerleden kan ik wel aan, maar dit is anders”, grapte Rutte vervolgens. De Basisschool uit Woudsend wilde van de premier weten waarom er veel meer aandacht voor de oorlog in Oekraïne is dan voor oorlogen in andere of armere landen.

Bergkamp wees minister Wiersma van onderwijs erop dat hij wel ‘een heel politieke reactie gaf’. Toch liet Wiersma de klas tevreden achter. Een leerling vroeg of hij een keer mee kon lopen met een leerkracht om te ervaren waar zij tegenaan lopen. “Ja, misschien wel bij jouw leerkracht?”, stelde hij voor. En zo was dat geregeld.

Lees ook:

Kinderen willen gehoord worden, door volwassenen én Den Haag

Wat willen jongeren?Kamerleden kregen daarin vrijdag een lesje. En of ze in oktober maar een avondje vrij willen houden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden