Crisisnoodopvang

Kinderartsen wenden zich tot premier Rutte: ‘Wij willen dat de premier de regie neemt’

null Beeld Kees van de Veen
Beeld Kees van de Veen

Met een brandbrief aan premier Rutte hebben kinderartsen in het land hun grote ongerustheid geuit over de overvolle asielnoodopvang.

Wilma Kieskamp

Zo’n 2700 kinderen verblijven elke dag waarschijnlijk in de asielnoodopvang, van baby’s tot alleenstaande tieners. Zo’n tien procent daarvan bivakkeert in sporthallen of andere crisisnoodopvang op diverse locaties in het land. De rest is ondergebracht in de ‘gewone’ noodopvang in bijvoorbeeld omgebouwde kantoorpanden.

Niemand weet echt hoe het met die kinderen gaat, waarschuwt kinderarts Károly Illy van de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde. “We weten zelfs niet of de aantallen kloppen. Door de vele overplaatsingen en achterlopende registraties ontbreekt een volledig beeld. Het tekent het probleem: er is geen zicht op de situatie van de kinderen”.

Kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Beeld NvK
Kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.Beeld NvK

De kinderartsen hebben zich tot premier Rutte persoonlijk gewend met een noodkreet, speciaal gericht op het lot van de kinderen in de noodopvang. De artsen maken zich grote zorgen over de omstandigheden daar, ook omdat gezinnen door het ontbreken van opvangplekken vaak van de ene naar de andere geïmproviseerde crisisplek moeten verkassen. De brandbrief is mede ondertekend door Unicef, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en de UNHCR.

Zorgwekkende signalen

Kinderartsen hebben al diverse incidenten gemeld over kinderen in de noodopvang, zegt Illy. “Wat vooral te vaak gebeurt is dat een kind dat zorg nodig heeft, opeens is overgeplaatst terwijl het onduidelijk is hoe het verder gaat met de zorgverlening. Dan moet de arts maar hopen dat het kind op de volgende locatie in beeld is. Een kind met een ernstige afwijking zou in het ziekenhuis een dringend noodzakelijke bloedtransfusie krijgen. Maar het gezin werd overgeplaatst en het kind kwam niet naar de afspraak voor de transfusie. Dat zijn zorgwekkende signalen.”

Waarom richten kinderartsen tot de premier persoonlijk?

“Achter de schermen zijn artsen al langer bezig om te kijken wat wij zelf kunnen doen aan de situatie van kwetsbare kinderen in de asielnoodopvang. Groningse artsen zijn naar Ter Apel gegaan en naar noodopvanglocaties in het land. Jeugdartsen doen wat ze kunnen. Wij vinden dat wij vanuit onze professie een verantwoordelijkheid hebben die verder gaat dan de puur medische zorg. Het hoort bij ons werk om aandacht te vragen voor kwetsbare kinderen.”

“Premier Rutte zei in mei dat hij zich ‘schaamt’ voor de overvolle asielopvang. In juli beloofde het kabinet dat gezinnen met kinderen voorrang zouden krijgen bij het doorstromen naar geschikte opvangplekken. Maar wij zien het niet. Iedereen wijst naar elkaar. Wij willen dat de premier de regie neemt.”

Is de situatie voor kinderen de afgelopen tijd sterk verslechterd? Media hebben geen toegang tot de noodopvang, informatie hierover is er bijna niet.

“De situatie van de kinderen in de noodopvang is niet recent opeens nog slechter geworden, maar is al veel langer zorgelijk. Het duurt té lang voor daar verbetering in komt. Kinderen worden soms vijf tot zeven keer van locatie verplaatst in afwachting van de beslissing over hun asielaanvraag. Ze verblijven te lang op locaties waar ze nauwelijks of geen onderwijs krijgen, waar de zorg slecht georganiseerd is, waar ze zich niet veilig voelen of waar gebrek aan privacy is voor gezinnen. Ons land laat toe dat gevluchte kinderen, die al kwetsbaar zijn doordat ze uit onveilige landen komen, nog meer beschadigd raken dan ze al waren. Als artsen missen wij bij de politiek het gevoel van urgentie. De premier moet in actie komen”.

Lees ook:
Hoe de beelden van fotograaf Kees van de Veen zorgden voor alarm over Ter Apel

Hij gaat er eigenlijk altijd met tegenzin heen. En rijdt dan een paar uur later ‘moe en met een vol hoofd’ weer naar huis. Toch komt fotograaf Kees van de Veen wekelijks in Ter Apel om de crisis bij de asielopvang vast te leggen. “Wat ik kan doen is laten zien hoe schrijnend het hier is.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden