InterviewProvinciale Statenverkiezingen

Kerncentrale in Limburg? ‘Nog zeven tot tien jaar’

null Beeld

Kandidaat-Statenleden vertellen wat ze in hun provincie willen bereiken. Vandaag: VVD’er Herman Nijskens vindt dat Limburg een kerncentrale moet krijgen.

Bart Zuidervaart

Wanneer Limburg een eigen kerncentrale heeft? Herman Nijskens, fractievoorzitter van de VVD, denkt even na: “Over zeven tot tien jaar, maar dat is ambitieus gedacht. Het is een lang traject. Er wordt trouwens al twintig jaar gezegd dat zoiets lang duurt, dus misschien moeten we wat meer vaart maken.”

Maakt Limburg kans op een centrale?

“Op zich gaat de discussie de goede kant op. Onze gedeputeerde is om, die ziet het wel zitten inmiddels. En de politieke tegenstanders durven het niet hardop te zeggen, maar ook zij zullen beamen dat we er niet onderuit komen. We willen af van de CO2-uitstoot. Dan is kernenergie een prachtig alternatief.”

Duurzame energie is ook prachtig, toch?

“Ik heb hier in Limburg een eigen manege met pensionstallen. Dat zijn grote hallen waar in totaal 1300 zonnepanelen op liggen. Een aantal dagen per jaar, een paar uur per dag, leveren die maximale stroom. Ongeveer 70 procent van de tijd doen ze niks. Daar redden we de energietransitie echt niet mee.”

Limburg heeft opvallend weinig windmolens.

“Ik zou er zo eentje plaatsen op mijn terrein, maar ik zit bij een natuurgebied en dan lukt het niet met de vergunning. De publieke opinie over windmolens is ook erg negatief. Het draagvlak is een te groot probleem.”

Waar moet de kerncentrale eigenlijk komen in Limburg?

“Bij Roermond staat de Clauscentrale, een van grootste gasgestookte van Nederland. Die kan worden omgebouwd tot kerncentrale. De infrastructuur ligt er. Een andere optie is er eentje bouwen op het Chemelot-terrein in Geleen. Daar vindt de grootste energieconsumptie van de provincie plaats, een ideale locatie dus.”

Dat vindt u, maar het kabinet heeft zijn oog laten vallen op een nieuwe centrale bij Borssele of op de Maasvlakte bij Rotterdam. Limburg is niet in beeld.

“Onze lobby is gaande. De VVD-woordvoerder in de Tweede Kamer, Silvio Erkens, is een Limburger. Een korter lijntje is niet mogelijk.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden