Abortusklinieken

Kees van der Staaij (SGP) beschuldigt Humanistisch Verbond van nepnieuws over abortus

Kees van der Staaij & Corinne Ellemeet in gesprek over medische ethiek.Beeld Inge Van Mill

Worden vrouwen die op weg zijn naar een abortuskliniek lastiggevallen? Het Humanistisch Verbond meldde vorige week dat het aantal incidenten stijgt, maar nu beschuldigt SGP-leider Kees van der Staaij de organisatie van ‘gesjoemel met de feiten’.

In een interview in Trouw zegt Van der Staaij vandaag dat het Humanistisch Verbond volgens hem geen enkel bewijs heeft dat vrouwen vaker worden geïntimideerd. “Het wordt allemaal zwaar overdreven”.

Het Humanistisch Verbond stelt dat demonstranten bij abortusklinieken vrouwen opwachten, de toegang bemoeilijken, naroepen of soms plastic embryo’s in de handen drukken. Ook zijn er meer steden waar nu demonstraties bij klinieken plaatsvinden dan eerder. En in Rotterdam houden demonstranten zich niet aan de afspraken om alleen aan de overkant van de kliniek te demonstreren. Het Humanistisch Verbond baseert zich op een telefonische inventarisatie bij elf van de veertien abortusklinieken.

Volgens Van der Staaij is het persbericht van het Humanistisch Verbond door de media ‘klakkeloos overgenomen als de waarheid’. Hij verwijt het Humanistisch Verbond ‘ideologische praatjes’.

De SGP staat in nauw contact met de organisatie Schreeuw om Leven, die de demonstraties bij abortusklinieken organiseert. Zelf spreekt de organisatie niet van demonstraties, maar van counseling, het helpen van vrouwen. De demonstranten bidden ter plekke voor vrouwen die de kliniek bezoeken en spreken hen aan om hulp te bieden.

Directeur Christa Compas van het Humanistisch Verbond reageert verbaasd op de kritiek. “Wij hadden zelf verwacht dat het beter zou gaan, omdat minister De Jonge met gemeenten heeft overlegd hoe vrouwen ongestoord de kliniek kunnen bereiken”, zegt zij. “Maar het is niet rustiger geworden, en in diverse steden slechter.” Klinieken bellen regelmatig met de politie.

Van der Staaij vindt bufferzones onnodig. “Waarom moeten vrouwen zo overdreven beschermd worden tegen een aanbod van hulp?”

Lees ook:

Hoe SGP en GroenLinks elkaar uitdagen over abortus en vrouwenrechten

Ze staan lijnrecht tegenover elkaar in politieke opvattingen, maar kunnen het goed met elkaar vinden. ‘Wij dagen elkaar graag uit’, zeggen Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Corinne Ellemeet (GroenLinks), die in dit gesprek op uitnodiging van Trouw een poging wagen elkaars standpunten los te wrikken over abortus.

Wie opziet tegen demonstranten bij de abortuskliniek, kan nu een buddy meevragen

Anti-abortusdemonstranten blijven bezoeksters van abortusklinieken intimideren, aldus het Humanistisch Verbond. Wie daar tegenop ziet, kan sinds maandag een buddy boeken.

Afstaan kind is ingrijpende gebeurtenis

Het afstaan van een kind is niet zomaar een alternatief voor abortus, maar een zeer ingrijpende gebeurtenis met grote gevolgen voor de moeder/ouders én voor het kind. Het leed van afstandsmoeders en geadopteerden moet ons leren wat het gevaar is van normatieve druk bij onbedoelde zwangerschap, aldus Astrid Werdmuller van Fiom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden