Dubbele moraal

Kamervragen over de ‘fluwelen’ behandeling Uber door de Belastingdienst

Staatssecretaris Marnix van Rij (hier tijdens een debat op 5 juli) heeft Kamervragen gekregen over de  Uber-affaire.  Beeld ANP
Staatssecretaris Marnix van Rij (hier tijdens een debat op 5 juli) heeft Kamervragen gekregen over de Uber-affaire.Beeld ANP

Mahir Alkaya (SP) stelde Kamervragen aan staatssecretaris Marnix van Rij (fiscaliteit). ‘Fiscus legt bedrijven in de watten, terwijl burgers worden gewantrouwd’.

Christoph Schmidt

De ‘fluwelen’ – mogelijk strafbare – manier waarop de Nederlandse Belastingdienst taxibedrijf Uber in de watten legde, leidt vooralsnog niet tot hevige reacties in politiek Den Haag. Dat komt mede doordat de Tweede Kamer met zomerreces is.

Mahir Alkaya, Tweede Kamerlid van de Socialistische Partij, stelde woensdag wel Kamervragen aan staatssecretaris Marnix van Rij (fiscaliteit). “Deze Uber-affaire laat zien hoe diepgeworteld de dubbele moraal is bij onze overheidsinstellingen, vooral bij de Belastingdienst”, zegt Alkaya in een toelichting op zijn Kamervragen. “Aan de ene kant is de fiscus sterk faciliterend voor het bedrijfsleven. Tegelijk zie je dat gewone mensen door kleine foutjes de ellende in zijn geholpen (in de toeslagenaffaire, red.). Ik ben ervan overtuigd dat dit te maken heeft met de politieke aansturing. Jarenlang heeft de VVD laten zien dat bedrijven in principe met vértrouwen worden benaderd en mensen met wantrouwen.”

Deze week meldde onder meer deze krant dat de Belastingdienst vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar het Amerikaanse platform Uber. Bovendien werden verzoeken van andere EU-landen om informatie te verstrekken over het bedrijf pas laat in behandeling genomen, zodat Uber tijd kreeg om dingen te veranderen.

‘Alle procedures gevolgd’

Van Rij heeft overigens dinsdag laten weten dat hij de kwestie intern zal onderzoeken. “Ik neem dit soort publicaties altijd heel serieus”, aldus de staatssecretaris. “Ik ga ook niet direct in de verdediging.” Hij onderstreepte wel dat – voor zover hem bekend – de Belastingdienst in de behandeling van Uber alle procedures heeft gevolgd.

‘Erg verontrustend’, noemt Kamerlid Romke de Jong van D66 de berichten. “Dit gaat echt veel te ver. Iedereen in deze samenleving draagt z’n steentje bij en betaalt dus belasting. Dat is wel zo eerlijk. En dit zou voor een grote multinational als Uber net zo goed moeten gelden als voor de slager op de hoek. Ik wil weten welke rol de Belastingdienst heeft gehad in de bevoordeling van Uber en stel Kamervragen.”

Alkaya vindt het kwalijk dat Nederland vasthoudt aan de geheime afspraken met multinationals, de zogeheten taxrulings. “Die grote bedrijven krijgen zekerheid aangeboden, terwijl burgers juist steeds onzekerder worden gemaakt. Ik ken mensen die bewust geen gebruikmaken van bepaalde regelingen, zoals toeslagen, omdat ze niet het vertrouwen hebben dat ze dat geld ook daadwerkelijk mogen houden. Met dit soort zaken neemt dat wantrouwen alleen maar toe. Deze Uber-zaak komen we nu te weten omdat jullie erin zijn gedoken. Maar er zijn genoeg bedrijven waarover we die informatie niet hebben. Het zou me niet verbazen als dit slechts het topje van de ijsberg is.”

Lees ook:
De Belastingdienst pleegde mogelijk strafbare feiten voor Uber

De band tussen de Belastingdienst en taxibedrijf Uber lijkt wel erg innig, zo blijkt uit gelekte documenten. Mogelijk pleegde de fiscus strafbare feiten door te lekken uit vertrouwelijke gesprekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden