Taalverruwing

Kamervoorzitters Bergkamp en Bruijn trekken grens: ze willen de tribunaal-bedreiging niet meer horen

Onder meer het parlementslid Gidi Markuszower (PVV) bezigde taal in de Tweede Kamer die Kamervoorzitter Bergkamp ‘intimiderend’ vindt en ‘niet meer wil horen’ in de plenaire zaal. Beeld ANP
Onder meer het parlementslid Gidi Markuszower (PVV) bezigde taal in de Tweede Kamer die Kamervoorzitter Bergkamp ‘intimiderend’ vindt en ‘niet meer wil horen’ in de plenaire zaal.Beeld ANP

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil de dreigingen met tribunalen niet meer horen in de vergaderzaal. In navolging van haar collega in de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn trekt ze een streep.

Wendelmoet Boersema

Bergkamp doet haar ingreep tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van justitie en veiligheid als PVV’er Gidi Markuszower aan het woord is en spreekt van tribunalen. Voor het incident is de PVV’er al enkele malen gecorrigeerd op de wijze waarop hij de bewindslieden aanspreekt.

ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker spreekt hem aan op het feit dat Nederland geen dictatuur is, zoals de PVV’er beweert. Dan zegt Markuszower: “Het huidige Nederlandse immigratiebeleid is eigenlijk één grote misdaad tegen het Nederlandse volk. En zij, jullie hier ook allemaal, die dit zelfhatende beleid niet stoppen, jullie zouden allemaal voor een tribunaal gedaagd moeten worden en verantwoording afleggen voor jullie misdadige opengrenzenbeleid, want jullie maken Nederland kapot.”

‘Of iets intimiderend overkomt, bepaal ik’

Bergkamp kapittelt hem omdat het woord ‘tribunaal’ intimiderend overkomt. Markuszower gaat er in eerste instantie toch mee door, waarop Bergkamp opnieuw op haar knop drukt en hem onderbreekt. De PVV’er laat met een oude poster zien dat het woord ook vroeger door andere politieke partijen werd gebruikt, maar dat maakt geen indruk op de Kamervoorzitter.

Bergkamp: “Het is intimiderend en ik wil het niet meer horen.” Volgens haar is het aan de voorzitter van de Tweede Kamer om vast te stellen wat de lading van een woord is. “Dat bepaal ik.” Uit de Kamerbankjes klinkt instemmend geroffel.

De Kamer worstelt al langer met de vraag hoe om te gaan met dit soort uitingen. Vorige week leidde een dreigende uitspraak van FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen tegen D66’er Sjoerd Sjoerdsma (‘Uw tijd komt nog wel. Er komen tribunalen’) tot commotie. De FvD spreekt voortdurend van tribunalen in de context van het coronabeleid, dat deze partij vergelijkt met de uitsluiting van de joden in de jaren dertig en veertig. Verder heeft tribunalen de context van de berechting van oorlogsmisdaden.

Zorgen ‘over ons parlement’

Kamervoorzitter Vera Bergkamp stelde vorige week in een verklaring dat ze zich zorgen maakt ‘over ons parlement’. “Bedreigingen en intimidaties zijn, in welke vorm dan ook, uit den boze. In de plenaire zaal vind ik het ontoelaatbaar. Hier moeten we een grens trekken”, zei ze toen. Ze gaat hierover in gesprek met de fracties. De PVV heeft al gezegd hier niet voor te voelen.

Met de ingreep van woensdag volgt Bergkamp nu haar collega uit de Eerste Kamer, voorzitter Jan Anthonie Bruijn. Die greep dinsdag in toen Henk Otten (Groep Otten) en later de PVV het woord tribunalen in de mond namen. Volgens Bruijn hoort deze associatie met de Tweede wereldoorlog niet thuis in het parlement. Tegen PVV-senator Van Hattem zei hij: “Met het refereren aan oorlogsmisdaden wekt u de indruk dat u de rechtsorde niet meer erkent en dat u streeft naar een parallelle staat waarin politieke tegenstanders niet zozeer tegengesproken maar vooral berecht dienen te worden. Dan moeten beschuldigingen van oorlogsmisdaden of referenties daarnaar, net als aankondigingen van tribunalen, gezien worden als een belofte van een slotafrekening. Zolang als ik hier voorzitter ben, zal ik iedere stap in die richting niet tolereren.”

Woensdagavond was het weer raak, toen FvD’er Gideon van Meijeren in de Tweede Kamer het coronabeleid ‘misdadig’ noemde en de verantwoordelijken beschuldigde van ‘landverraad'. Ook hier greep Bergkamp in: “Ik sta niet toe dat u mijn collega’s misdadig noemt en zelfs nog grotere woorden gebruikt.”

Lees ook:

Negeren of aanvallen: de Kamer weet zich geen raad met Baudet

Negeren of normeren? Weglopen of weerspreken? De Tweede Kamer worstelt met Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Of zijn er meer strategieën?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden